DUTB: podpiramo vložitev načrta finančnega prestrukturiranja Save

DUTB želi, da so terjatve Save v največji meri poplačane, v skladu York pa vidi konstruktivnega sogovornika.
Objavljeno
16. februar 2016 16.32
V. T.
V. T.

Ljubljana - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) podpira vložitev načrta finančnega prestrukturiranja Save, ki so ga vložili York Finance Offshore, Unicredit banka Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Skupna in Pokojninska družba A.

Po dolgih mesecih pravnega ping ponga se v odnosih med glavnimi upniki Save kot kaže vendarle premika. Vsaj v delu, ki se nanaša na načrt prisilne poravnave in načrt finančnega prestrukturiranja. Upniki so načrt že vložili na sodišče, podprla ga je tudi DUTB, kjer pa poudarjajo, da je to le del postopka prestrukturiranja holdinga Sava.

»Podpora vložitvi načrta finančnega prestrukturiranja in glasovanje za možnost potencialne konverzije dolga v kapitalski delež je prvi pomembni mejnik v postopku finančnega prestrukturiranja družbe Sava. DUTB skupaj z drugimi upniki zasleduje skupni cilj, da se terjatve do Save poplačajo v največji možni meri,« je povedal Imre Balogh, glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank.

Ob tem je dodal, da morajo biti za potrditev prisilne poravnave izpolnjeni tudi drugi pogoji, »saj bomo le tako lahko zagotovili najboljši dolgoročni rezultat,« je dodal. Kateri pogoji, DUTB v sporočilu za javnost ne navaja.

Upniki Save bodo terjatve pretvorili v lastništvo

Na DUTB so potrdili tudi, da bo del prestrukturiranja Save pretvorba terjatev v kapital holdinga, ki bedi nad Gorenjsko banko in pomembnim delom slovenskega turizma.

»Kot članica upniškega odbora je DUTB 12. februarja glasovala za možnost izvedbe konverzije zavarovanih in nezavarovanih terjatev v lastniški kapital Save. S to odločitvijo je upniški odbor podprl nadaljevanje postopka finančnega prestrukturiranja Sav,« še pravijo na DUTB.

Holding Sava zaradi lastništva svoje turistične divizije spada med pomembne naložbe države. Vlada je nedavno odločila tudi, da bo DUTB svoje terjatve do Save in njene obveznice odplačno prenesla na SDH in Kad in na finančnem ministrstvu so nam danes odgovorili, da sklep vlade še vedno velja.

»To pomeni, da morata DUTB in SDH izvršiti sklep vlade, zato ne potrebujeta dodatnih navodil, saj so sklepi vlade jasni,« med drugim poudarjajo na ministrstvu za finance. Da je sklep vlade glede prenosa Savinih terjatev zavezujoč tkao za DUTB kot za SDH, so nam danes odgovorili tudi na ministrstvu za gospodarstvo.