Hotel Aleksander odprt še dva dni

Stečajni upravitelj še upa, da bo dobil najemnika za hotel, ki mu je sodišče dovolilo končanje nujnih poslov.
Objavljeno
04. januar 2016 23.43
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Rogaška Slatina – Najprestižnejši hotel s petimi zvezdicami in nazivom superior, ki je od 7. decembra v stečaju, bo svoja vrata zaprl predvidoma v četrtek. Stečajni upravitelj Gregor Dugar pravi, da se še pogovarja z morebitnimi najemniki, vendar po naših informacijah upanja za rešitev Aleksandra ni veliko.

Dugar je že ob začetku stečajnega postopka dejal, da se bo za oddajo hotela odločil le, če to ne bo povzročalo dodatnih stroškov. Od bodočega najemnika je zahteval, naj odkupi vse zaloge, ki so bile ocenjene na okoli 51.000 evrov.

Ker je bilo konec leta med prazniki že veliko rezervacij, je Dugar na celjsko okrožno sodišče podal predlog za končanje nujnih poslov do 6. januarja. Za takojšnje zaprtje hotela se ni odločil, saj je zaprt hotel precej težje oddati v najem. Vendarle pa je opozoril, da iskanje najemnika ne sme trajati predolgo, saj s tem nastajajo stroški.

Najemnikov pa še vedno ni. Dugar pravi, da se še vedno pogovarja z različnimi interesenti in upa, da mu bo uspelo hotel oddati v najem do jutri, ko bo hotel še obratoval. Po naših informacijah je od najema že odstopila družba SLKI, ki se je zanimala za nakup hotela, potem ko je pred enim letom za ruskega mogotca Sergeja Kacijeva kupila slatinske hotele Grand hotel Rogaška, Hotel Strossmayer in Hotel Styria.

Težave v mirovanju

Zadnji gostje hotela Aleksander bodo odšli jutri, med prazniki so imeli okoli polovično zasedenost. Vrhunec njihove sezone so pomladni meseci, za prvomajske praznike so imeli že toliko rezervacij, da bi imeli hotel najmanj 90-odstotno zaseden, je povedal vodja hotela Martin Šabec. Očitno pa je do takrat še preveč časa, da bi pritegnili najemnike, ki bi morali preživeti najtežje mirne mesece.

Morda pa tudi špekulirajo, da bi hotel lahko v stečajnem postopku celo kupili. Po nižji ceni. To pa pomeni, da bodo hotel, ki ima 22 zaposlenih, zaprli. Čeprav še vedno upajo na rešitev, se v hotelu že pripravljajo na zaprtje.

Ob tem Šabec izpostavlja, da je za hotel zaprtje najslabše: »Ko je hotel enkrat zaprt, ga je zelo težko ponovno odpreti in delati tako, kot si delal prej. Mi se bomo vsi potrudili, da ga bomo pripravili na zimovanje, upam pa, da nam bo uspelo vse postoriti pravočasno. Bilo bi nujno, da bi hotel vsaj minimalno ogrevali, sicer se lahko hitro pojavijo težave oziroma lahko nepremičnina začne propadati.«

Niti pluženja ne morejo naročiti sami

Nekaj težav se je v hotelu, ki so ga popolnoma obnovili leta 2009, že pojavilo od začetka stečaja. V kotlovnici je začela kapljati voda, težave so se hitro razširile in v sobi, ki meji na kotlovnico, so začele odpadati ploščice. Dugar je zatrdil, da so že vse uredili in popravili. Je pa poslovanje v stečaju precej oteženo tudi zato, ker mora prav vse stroške odobriti sodišče. Tako v teh zimskih dneh niti pluženja pred hotelom ne morejo naročiti sami.

Najprestižnejšemu hotelu – poleg Aleksandra se s toliko zvezdicami in takšnim nazivom ponaša le še portoroški Kempinski Palace – se tako obetata le še dva obratovalna dneva. Stečaj je bil že nekaj časa pred vrati, saj je družba več let poslovala z izgubo. Ta je po podatkih Ajpesa konec leta 2014 znašala 7,4 milijona evrov, družba je večmilijonska posojila odplačevala z zamudo in dogovarjali so se za njihov reprogram.

Uprava je stečaj predlagala po tem, ko je v vodo padla prodaja, ki jo je zahtevala večinska upnica Heta, slaba banka avstrijske Hypo Alpe-Adria-Bank.