Ikea napoveduje gradnjo trgovine v Ljubljani že leta 2017

Potrditve sprememb občinskega prostorskega načrta na MOL so pri Ikei zelo veseli in jo kot investitorji v celoti pozdravljajo.

Objavljeno
24. november 2015 15.29
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana − »Potrditve sprememb občinskega prostorskega načrta smo na naši strani zelo veseli in jo kot investitorji v celoti pozdravljamo,« je zadovoljstvo ob odločitvi ljubljanskih mestih svetnikov izrazil Vladislav Lalić, direktor družbe IKEA za nepremičnine in razvoj za Jugovzhodno Evropo. Svetniki Mestne občine Ljubljana so namreč na svoji včerajšnji redni seji obravnavali in potrdili predlagane spremembe občinskega prostorskega načrta Mestne občine Ljubljana, kakor smo v Delu že poročali.

Ikea in MOL prepoznala skupni cilj
− prihod Ikee v Slovenijo

Odločitev je bila po besedah Vladislava Lalića v družbi Ikea delno tudi pričakovana, saj so skupaj z MOL v spremembe občinskega prostorskega načrta, ki se nanašajo na območje, kjer bo stala njihova trgovina v Ljubljani, vložili veliko dela, so sporočili iz Ikee. Vladislav Lalić je pri tem poudaril: »Z županom Zoranom Jankovičem in njegovo ekipo smo se srečali večkrat ter vzpostavili dobro sodelovanje in odnos. Veseli nas, da smo prepoznali vzajemno zavezo k skupnemu cilju − prihod trgovine Ikea v Slovenijo. Skupna je želja, da našo trgovino v trgovskem centru BTC odpremo čim prej. Zato sprejeta odločitev mestnih svetnikov predstavlja pomemben mejnik za našo investicijo v Sloveniji. S tem se je namreč zelo realno povečala možnost, da leta 2017 trgovino Ikea v Ljubljani dejansko začnemo tudi graditi.«

Odločitev mestnih svetnikov Ikei omogoča, da za gradbeno dovoljenje zaprosi na podlagi potrjenih sprememb občinskega prostorskega načrta. Lalić: »Skupaj z Mestno občino Ljubljana smo namreč v okviru postopka, ki ga določa in omogoča veljavna slovenska zakonodaja, občinski prostorski načrt v delu, ki se nanaša na območje, kjer bo stala naša trgovina, zelo podrobno definirali. Oblikovali smo ga do stopnje, ko občinski podrobni prostorski načrt ni več potreben. Poskrbeli smo za ustrezno urbanistično umestitev, infrastrukturno ureditev in prometno študijo.«

Z uspešnim sodelovanjem z Mestno občino Ljubljana je družbi Ikea po njihovih ocenah na podlagi preteklih izkušenj, ki so jih pridobili pri podobnih projektih, uspelo prihraniti najmanj leto dni trdega dela. Porabili so sicer nekaj več časa za spremembe občinskega prostorskega načrta, ki pa jim bo takšen, kot je, olajšal delo in postopke v nadaljevanju. Pri Ikei tudi upajo, da bodo tovrstni način sodelovanja in uspešno delo nadaljevali vse do zaključka projekta.

Ob potrjenih spremembah občinskega prostorskega načrta in ob izpolnitvi vseh drugih pogojev iz podpisanega memoranduma o soglasju, ki so ga leta 2014 sklenili z Mestno občino Ljubljana, bo družba Ikea začela izdelavo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, nato bo sledila oddaja vloge. Trenutno se v družbi Ikea ukvarjajo še z lastninskimi vprašanji, vezanimi na zemljišča, ki jih potrebujejo za samo gradnjo. Prepričani so, da bodo tudi o teh v kratkem uspešno dogovorili.