Inovativne rešitve za manj odpadne hrane

Z boljšim načrtovanjem obrokov v obratih javne prehrane se da veliko privarčevati.

Objavljeno
08. februar 2016 12.44
M. Š.
M. Š.
Ljubljana - Kako zmanjšati problem odpadne hrane, ki je v Sloveniji pridelamo okrog 179 tisoč ton oz. 86 kilogramov na osebo, je vprašanje, ki je izziv tudi za iskanje rešitev na področju informacijske tehnologije. Kakšne so lahko rešitve, kažeta primera dveh uspešnih zgodb, ki ju je predstavila Umanotera v projektu Slovenija znižuje CO2.

Programsko orodje Varčni kuhar, ki sta ga zasnovala Tomaž Pangeršič in Tomaž Hren, je namenjeno uporabi v menzah, ki imajo določen tedenski meni - sem sodijo podjetja, šole, zavodi, bolnice, vojašnice in druge ustanove. Na mesto za prevzem hrane ponudnik namesti preprost zaslon na dotik, kjer je prikazan meni, ki bo serviran naslednji dan. Z izbiro menija za naslednji dan uporabniki glavnemu kuharju posredujejo informacijo, koliko obrokov katerega menija bo potrebno pripraviti. Z omogočanjem boljšega načrtovanja obrokov v obratih javne prehrane ta program pripomore k zmanjšanju količin odpadne hrane.

Optimalna poraba hrane ima pozitiven finančni učinek, zmanjšuje se tudi poraba energije, poudarjajo v Umanoteri, ki vodi projekt izpostavljanja dobrih praks. Orodje Varčni kuhar ima tudi osveščevalno funkcijo, saj uporabnika na preprost način opozarja na pomen odločitev in odgovornosti, ki iz njih izhajajo.

Tudi spletna platforma FoodPlus, ki jo razvija start-up podjetje Smart Futuristic, je namenjena zmanjševanju količin odpadne hrane. Omogoča vnos podatkov o razpoložljivosti prehranskih izdelkov, ki se jim izteka rok uporabnosti, ter povezovanje z deležniki v prehranski verigi, ki lahko takšno hrano pravočasno porabijo ali predelajo v nov proizvod. Uporabna bi lahko bila na primer v industrijskih kuhinjah, gostinskem sektorju, hotelih in podobno. Aplikacija bo uporabnikom omogočala tudi izbiro najbolj učinkovitega načina prevoza. Pravočasna odprodaja zalog prinaša pomembne finančne prihranke tako proizvajalcem prehranskih izdelkov kot tudi odjemalcem.