Izteka se prva faza prodaje Večera

Danes se izteka prva faza javnega zbiranja pisnih ponudb za nakup 79,24-odstotnega deleža Večera, ki ga prodaja Delo.

čet, 12.04.2012, 08:31

Ljubljana - Danes se izteka prva faza javnega zbiranja pisnih ponudb za nakup 202.788 delnic oziroma 79,24-odstotnega deleža časopisno-založniške družbe Večer, ki ga prodaja časopisno in založniško podjetje Delo. Postopek poteka v štirih fazah, nezavezujoče ponudbe pa pri Delu pričakujejo do vključno 7. maja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V prvi fazi lahko ponudniki interes za sodelovanje v postopku prodaje izrazijo z dopisom, poslanim svetovalcu KPMG, ki mora vsebovati kontaktne podatke ponudnika. V postopku javnega zbiranja ponudb lahko sodelujejo vse pravne in fizične osebe.

Druga faza se bo končala z oddajo nezavezujočih ponudb, ki jih morajo zainteresirani ponudniki, ki bodo izbrani za sodelovanje v drugi fazi prodaje, oddati najpozneje 7. maja.

Tretja faza se bo končala z oddajo zavezujočih ponudb. Rok za oddajo teh ponudb bo objavljen v dopisu, ki bo poslan ponudnikom, ki jih bo prodajalec izbral za sodelovanje v tretji fazi. Odpiranje zavezujočih ponudb je začetek četrte faze. V tej fazi sledijo pogajanja za oblikovanje prodajne pogodbe in določitev končne cene.

Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je po objavi razpisa 15. marca za STA ocenil, da bodo lahko interes za nakup Večera natančneje ocenili v začetku maja, ko se izteče rok za pridobitev prvih nezavezujočih ponudb.

"Od tam naprej je razmeroma težko ocenjevati nadaljnji razplet, saj je odvisen od konkretnega interesa. Če bo interes zadosten, je razumno pričakovati, da bi lahko bil dogovor o prodaji sklenjen v začetku poletja," je marca poudaril Giacomelli.

Novinarji Večera so takrat pozdravili objavo razpisa, saj so prepričani, da nerešena zgodba, vezana na lastništvo družbe, traja že predolgo. Kot so poudarili za STA, si želijo resnega, strateškega in dolgoročnega lastnika, ki bo imel vizijo in strategijo razvoja Večera.

Tokratni mednarodni razpis za prodajo Večera je že drugi po vrsti. Delo je k prodaji zavezano zaradi presežne koncentracije, ki jo je leta 2009 ugotovil Urad RS za varstvo konkurence (UVK). Razpis je izdan skladno s soglasjem UVK, ki je Delu dovolil, da prodajo sklenejo do konca letošnjega leta.

Prijavi sovražni govor