Kitajci plačali aro za kino Gledališče

Stečaj Tele 59: Po neuspešni javni dražbi bodo prostori mariborske televizije RTS, kot kaže, vendarle prodani.
Objavljeno
28. januar 2016 20.35
Dražba RTS, 28.12.2015, Maribor [RTS, televizija]
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Ob vseh pompozno napovedanih in nikoli uresničenih tujih vlaganjih se končno obeta vsaj ena naložba Kitajcev v Mariboru, ki pa nima ničesar opraviti s pogostimi potovanji župana in njegove ekipe na Kitajsko. Po neuradnih informacijah so kitajski investitorji vplačali aro za objekt nekdanjega kina Gledališče.

Stečajni upravitelj Ignac Marinič še noče razkriti, kdo je potencialni kupec, je pa potrdil, da je bila vplačana petodstotna ara na izklicno ceno pred kratkim neuspešne javne dražbe. Tedaj so poskušali prodati nepremičnine in premično premoženje podjetja Tele 59 v stečaju za malo več kot 900.000 evrov, kupec je zdaj pripravljen plačati prav toliko, kako se bo zadeva iztekla, pa je po Mariničevih besedah še prezgodaj napovedovati, saj je šele pred nekaj dnevi vložil predlog za prodajo stečajnemu senatu.

Bodo Kitajci rešili TV?

Prav tako je še prezgodaj ugibati, kakšne namene imajo Kitajci z objektom, ki stoji tik ob osrednji mariborski koncertni dvorani Union. Stavba obsega nekdanje kino Gledališče s 150 sedeži, veliko skoraj devetsto kvadratnih metrov, funkcionalno zemljišče, avdio-vizualno opremo, pohištvo in drugo opremo, torej je primerna predvsem za prireditve in izvajanje televizijskega programa. Če se bo nadaljevalo oddajanje televizijskega programa RTS (blagovno znamko je stečajni upravitelj ocenil na 21.000 evrov), bodo projekt verjetno uresničili lokalni akterji, ne nazadnje za nekdanji televizijski studio še vedno skrbi nekdanji direktor Stipe Jerič, ki je bil v preteklosti zelo aktiven pri iskanju tujih investitorjev.

Jerič je pred kratkim omenil, da bo treba vlagatelje najti do marca, sicer bo program RTS dokončno ugasnil, z vložkom Kitajcev pa bi se očitno lahko obdržal. Nekoliko pa bodo poplačani tudi upniki. Dolgovi Tele 59 znašajo okoli štiri milijone evrov, največ zavarovanih terjatev je imela NKBM, njenih 3,4 milijona evrov je prešlo na DUTB, finančni upravi so dolgovali 180 tisočakov, RTV Sloveniji za stroške najema javnih oddajnikov, ki jih upravlja RTV Slovenija, 140 tisočakov, skoraj pol milijona evrov pa nekdanjim redno in honorarno zaposlenim.

Drugim naložbam slabo kaže

Veliko bolj negotove so druge naložbe tujih investitorjev, ki jih je napovedoval mariborski župan Andrej Fištravec. Tovarne baterij očitno ne bo, podjetju Vinmar, ki kot najemnik upravlja blagovno znamko Vinag v stečaju, še vedno ni uspelo izvesti nakupa, gradbena jama na Studencih, kjer naj bi po prvotni načrtih stal kulturni center Maks, je naprodaj. Kuvajtski poslovnež Hilal Arnaout, ki je na tej lokaciji nameraval zgraditi tako imenovano ameriško univerzo, je po lanskem zaslišanju na policiji zaradi domnevno prenizke cene nakupa gradbišče dal v prodajo, po nekaterih informacijah pa naj bi se za ta korak odločil tudi in predvsem zaradi zapletov pri spremembi prostorskega načrta. Zastopnica Arnaoutovega podjetja Ebla v Mariboru Andrea Bratkovič je včeraj dejala, da jame še niso prodali, saj se s tem še niso intenzivno ukvarjali, a to še ne pomeni, da so dokončno odstopili od projekta univerze, ki bi bila namenjena predvsem študentom iz arabskih držav. Medtem so si že ogledali nekaj drugih primernejših zemljišč, odločitev pa bodo sprejeli predvidoma še letos.

Ker bi po prvotnih načrtih morali že letos jeseni v predavalnice univerze sesti prvi študenti, uresničitev naložbe v Mariboru vzbuja dvom, nič drugače pa ni s poslovno-stanovanjskim kompleksom, ki naj bi ga na Studencih zgradili Kitajci. Mariborski župan je ob slovensko-kitajskem forumu novembra lani napovedal, da naj bi na občinskem zemljišču ob Studenški ulici že letos zraslo 29 stolpičev nove poslovne cone, kjer bi neevropski državljani registrirali svoja podjetja, a se ni zgodilo še ničesar konkretnega.