Kupnina za Petrochemovo tovarno metanola plačana v petek

Kupec iz Kalifornije, družba US Methanol Corporation, je za tovarno metanola lendavske Nafte Petrochem na javni dražbi konec septembra odštela 5,6 milijona evrov.
Objavljeno
22. februar 2016 11.02
V. T., STA
V. T., STA
Ljubljana − Kalifornijska družba US Methanol Corporation je v petek plačala celotno kupnino za tovarno metanola lendavske Nafte Petrochem, ki jo je kupila na javni dražbi konec septembra za 5,6 milijona evrov, je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) potrdil stečajni upravitelj Nafte Petrochem Silvo Zorec.

»Predlog za vpis novega lastnika smo že dali na sodišče, zdaj bomo pripravili razdelitev kupnine in upnike poplačevali s tem denarjem,« je za tiskovno agencijo povedal Zorec. Na vprašanje, kaj to pomeni za poplačilo delavcev, pa napovedal, da jim dobro kaže in da bi lahko bili poplačani v celoti. Nekdanji delavci v stečajnem postopku pričakujejo nekaj manj kot dva milijona evrov.

Kot poroča STA, je bila kupnina za družbe Metanol, proizvodnja metanola, Rezervoarji, skladiščenje metanola, in Industrijske storitve nakazana zadnji dan drugega podaljšanja roka za plačilo. Po zakonu o stečajnem postopku bi morala biti plačana že zadnji dan lanskega leta, sicer bi lahko stečajni upravitelj oziroma stečajni dolžnik odstopil od pogodbe, ostala pa bi mu varščina v višini 280.000 evrov.

Vendar pa je kupec 15. januarja zaprosil, da se mu omogoči plačilo kupnine po pogodbi o prenosu poslovnih deležev in terjatev v roku 30 dni, kasneje pa je prosil še za dodatno podaljšanje roka za plačilo do 19. februarja. To mu je stečajni upravitelj odobril pod pogojem, da do 29. januarja na račun stečajnega dolžnika Nafte Petrochem plača dodatnih 200.000 evrov, sicer pogodba preneha veljati naslednji dan. Kupec je zahtevani denar nakazal, še poroča STA.