Minister Počivalšek z gospodarstveniki v Iranu

Počivalšek s 46 podjetniki na obisku za oživitev bilateralnega sodelovanja z Iranom.

M. K. F.
sob, 09.01.2016, 10:00
Iran z 80 milijoni prebivalcev za Slovenijo predstavlja petega najpomembnejšega gospodarskega partnerja med državami Perzijskega zaliva.

Ljubljana - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se skupaj z gospodarsko delegacijo 46 slovenskih podjetnikov na povabilo iranskega ministra za industrijo, rudarstvo in trgovino Mohammeda Reze Nematzadehuja od danes pa do 12. januarja mudi na obisku v Iran.

Obisk je namenjen predvsem podpori ponovne oživitve bilateralnega gospodarskega sodelovanja med državama v okviru pričakovane skorajšnje odprave 12 let trajajočih ekonomskih sankcij proti Iranu zaradi iranskega jedrskega programa.

Okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Iranom, ki je bilo v preteklosti že zelo intenzivno, je po navedbah gospodarskega ministrstva v velikem interesu slovenskega gospodarstva. Država z 80 milijoni prebivalcev za Slovenijo predstavlja petega najpomembnejšega gospodarskega partnerja med državami Perzijskega zaliva.

V nedeljo bodo potekala srečanja na ministrstvih za energijo, za informacijske in komunikacijske tehnologije ter za nafto in plin, v ponedeljek pa na ministrstvih za transport, za gospodarstvo in za agroživilstvo ter na organizaciji za kulturno dediščino in turizem.

Odprte prodajnega salona Gorenja in pisarn 4 podjetij

Med obiskom so predvidena bilateralna srečanja z iranskimi ministri ter druga bilateralna srečanja ter odprtje prodajnega salona Gorenje v Teheranu in pisarne 4 slovenskih podjetij v Teheranu - Iskratel, Comita, Riko in Duol.

V ponedeljek bo potekal tudi iransko-slovenski poslovni forum. Na področja, ki bi bila zanimiva za sodelovanje in kjer obstajajo precejšnje možnosti za krepitev poslovnih odnosov, se uvrščajo energetika, farmacija, elektroindustrija, avtomobilska industrija, pohištvena industrija in notranja oprema, informacijsko-komunikacijske tehnologije, nano in biotehnologije ter kmetijstvo, promet in turizem.

 


 

 

 

 

Povezane novice

Kmalu začetek uresničevanja jedrskega dogovora z Iranom
8. januar ob 09:41
John Kerry je povedal, da je Iran že začel uresničevati svoj del dogovora.
Prijavi sovražni govor