Odločanje o reševanju Tuša znova prestavljeno - na naslednji teden

Vse banke še nimajo potrebnih soglasij, da bi lahko zaključile postopke odločanja in pristopile k podpisu sporazuma o sanaciji Tuša.

čet, 21.01.2016, 18:06

Ljubljana - Vse kaže, da tudi jutri še ne bo znana usoda Mirka Tuša in njegovega trgovskega imperija, saj bankirji potrebujejo več časa.

Tudi za jutri napovedan narok o preventivnem prestrukturiranju holdinga Tuš odpade. Razlog zato gre najverjetneje iskati v dejstvu, da banke še vedno nimajo vseh potrebnih soglasij za podpis sporazuma o preventivnem prestrukturiranju, od katerega je odvisen obstoj tretjega največjega domačega trgovca. Na potrebne oddobritve po neuradnih informacijah še vedno čaka tudi slaba banka avstrijske Hypo Alpe Adria Bank Heta Asset Resolution, ki zaradi visoke izpostavljenosti do Tuša (neuradno se omenja blizu 90 milijonov evrov) za oddobritev sporazuma potrebuje tudi soglasje avstrijskega regulatorja FMA (Financial Market Authority), ki bedi nad finančnimi trgi, tudi nad Heto, ki je v 100-odstotni lasti Republike Avstrije. Heta je sicer eden od ključnih upnikov Mirka Tuša. Celjski trgovec za potrditev načrta finančnega prestrukturiranja kot dela sporazuma o preventivnem prestrukturiranju namreč potrebuje 75-odstotno soglasje upnikov, kar pa brez Hete, ki ima več kot 20 odstotkov glasovalnih pravic, ne bo mogoče.

Po prvotni časovnici bi moral biti narok za Tuša na celjskem sodišču že danes, a so banke včeraj tik pred zdajci zaprosile za odlog do jutri. A vse kaže, da tudi enodnevni odlog ni rešil časovne stike bank pri zaključevanju internih postopkov odločanja.

Za preživetje celjskega trgovca je najpomembnejši dogovor bank o reprogramu približno 380 milijonov evrov dolga. Mirko Tuš mora sporazum o preventivnem prestrukturiranju in potrjen reprogram vložiti na sodišču najkasneje do 29. januarja, torej do prihodnjega petka.

Holding Tuš ima skoraj 3.000 zaposlenih, njegova usoda pa močno zanima tudi domače dobavitelje.

 

Prijavi sovražni govor