Pametni inšpektor

Na tržnem inšpektoratu pripravili prototip programa, ki bi poenotil inšpektorje in pomagal podjetnikom.

A. S.
pet, 26.02.2016, 13:15
Sto tržnih inšpektorjev je lani opravilo okrog 17 tisoč inšpekcijskih pregledov, izdalo 5144 upravnih ukrepov, od tega 1360 odločb in 3700 opozoril, izdali so 4600 prekrškovnih ukrepov, 1500 glob, katerih število se iz leta v leto manjša, ter 1280 opominov (ki opomnjene stanejo le 30 evrov) in 4170 (brezplačnih) opozoril, katerih število narašča, kar je po besedah Jernejke Grlić dokaz, da želijo biti na tržnem inšpektoratu partnerji obrtnikom in podjetnikom.

Ljubljana − Na tržnem inšpektoratu so samoiniciativno in s podarjeno (računalniško) opremo pripravili »prototip« programa Pametni inšpektor, glavni tržni inšpektorici Andrejki Grlić pa so člani upravnega odbora obrtno-podjetniške zbornice (UO OZS) obljubili sodelovanje pri uveljavljanju programa.

Na tržnem inšpektoratu so v šeststo delovnih urah sestavili seznam zahtev (predpisov), ki jih morajo gospodarski subjekti izpolnjevati, inšpektorji pa preverjati. V praksi bi torej obrtniki in podjetniki v miru lahko odkljukali različne zahteve, inšpektorji pa bi si po vsej državi predpise lahko enotno tolmačili.

Andrejka Grlić: "Na tržnem inšpektoratu želimo biti partnerji gospodarstvu. Naš namen ni izrekanje glob, ampak zagotavljanje urejenosti trga. S Pametnim inšpektorjem bi gospodarstvo dobilo celotno informacijo o zahtevah na enem mestu."

Če bi na tržnem inšpektoratu imeli potrebna sredstva, bi program lahko zaživel že v letošnjem letu. A samo za tržni inšpektorat, ki pa, sodeč po razpravi obrtnikov in podjetnikov, zanje niti ni glavni problem. V državi je pač še − pozor! − 24 (z besedo štiriindvajset) drugih inšpekcij. Zato ni presenetljiva ugotovitev Bojana Železnika, da imajo obrtniki in podjetniki v svojih poslovnih prostorih kar naprej kakšnega inšpektorja in so od njih že kar utrujeni.

Ost kritike bi bilo torej treba najprej usmeriti v zakonodajalce, pa uradnike na ministrstvih, naj vendarle pripravijo prebavljive predpise; tudi sprejeto evropsko zakonodajo je seveda treba upoštevati − vendar so tudi tam lahko razlike. Tako inšpektorji kot podjetniki vidijo, kaj je v predpisih nesmiselno, zato bi bilo dobrodošlo, če bi njihove ugotovitve upoštevali tudi zakonodajalci.

Pobudo za Pametnega inšpektorja, ki bi lahko odpravil marsikatero administrativno oviro − začenši z različnim tolmačenjem istih predpisov − v vseh 25 inšpektoratih, pa bi kazalo usmeriti na Inšpekcijski svet, ki mu predseduje kar minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Povezane novice

Inšpektorica Grlić: Delam dobro, zato sem morda komu trn v peti
23. julij ob 17:35
Glavna tržna inšpektorica je opozorila, da se očitki pojavijo ob vsaki pričakovani menjavi ministra za gospodarstvo.
Prijavi sovražni govor