Pivovarna Laško v iskanje stratega

Prestrukturiranje: na zahtevo bank upnic bo Pivovarna Laško šla v lov za svežim kapitalom in strateškim lastnikom.

pet, 18.04.2014, 19:08

Ljubljana – Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je danes napovedal, da bo lastnikom predlagal iskanje strateškega partnerja, kar zastavlja vprašanje, ali banke mineva potrpljenje pri razdolževanju skupine in so zahtevale tudi odprodajo njenega pijačarskega dela.

V času, ko v Pivovarni Laško čakajo na razplet devetega kroga prodaje Mercatorja, se, kot kaže, začenja tudi prvi poskus iskanja strateškega lastnika za matično pivovarno, s sedežem v Laškem. Informacijo je po četrtkovi seji NS pivovarne potrdil Dušan Zorko, ki bo predlog dokapitalizacije najverjetneje uvrstil na eno od prihodnjih skupščin pivovarne, z začetkom dokapitalizacije je soglašal tudi NS, ki ga vodi Peter Groznik.

Za razliko preteklih poskusov, ko je Laško zaman iskalo sveži denar pri svojih lastnikih (to pa so povečini banke), ga bo zdaj iskalo na trgu. S tem se strinjajo tudi banke upnice, ki jim Laško dolguje približno 350 milijonov evrov, je poudaril Dušan Zorko. »Lastnikom bomo predlagali iskanje strateškega partnerja, ki bi pivovarni zagotovil svež denar. Dokapitalizacija je glavni del finančnega prestrukturiranja pivovarne in del dogovora z bankami upnicami o dolgoročnem reprogramu posojil. Banke preko potencialnega strateškega partnerja vidijo tudi možnosti za svoje razdolževanje,« je pojasnil Zorko.

Uspeh dokapitalizacije, če ta bo, bo kajpak pogojen tudi z uspešno ali neuspešno prodajo deleža v Mercatorju in drugih naložb pivovarne, namenjenih odprodaji, predvsem Radenske. Višine dokapitalizacije, ki jo bo predlagal lastnikom, Zorko v petek še ni mogel razkrivati, saj bo ta odvisna od različnih dejavnikov, večkrat pa je poudaril, da bo preko poskusa dokapitalizacije skupina poskušala priti do dela svežega kapitala za poplačilo bank, pri katerih se je zadolževala. Ob tem se zastavlja tudi vprašanje, ali bo Laško predlagalo podoben model prestrukturiranja, kot pri Mercatorju, kjer bo novi lastnik delno poplačal upnike trgovca.

Zorko: Poskušali bomo prepričati tudi DUTB

Glavno besedo pri iskanju potencialnega stratega bodo imeli lastniki, saj mora s predlogom za dokapitalizacijo na skupščini soglašati večina delničarjev. Pomembno besedo pri odločanju bo torej imela DUTB, ki je skoraj četrtinska lastnica pivovarne. »Nič se ne bo zgodilo brez soglasja lastnikov. Predvidevam, da bo DUTB podala soglasje za dokapitalizacijo, če bomo uspeli najti takšnega stratega, ki bo zanimiv za slabo banko,« je menil Zorko. Še prej pa mora skupina prepričati upnice v vnovičen reprogram večstomilijonskega dolga; tokrat je na mizi reprogram do konca leta 2016 in NS je soglašal, da uprava podpiše sporazum o prestrukturiranju finančnih obveznosti.

Če bo prodaja Mercatorja uspešna, bi se Laško razdolžilo za 75 milijonov evrov. Na vprašanje, ali je iskanje stratega tudi rezervni scenarij v primeru neprodaje Mercatorja, je Zorko odgovoril, da so v pivovarni pripravljeni na vse scenarije. Zorko osebno verjame, »da se bo prodaja Mercatorja enkrat zaključila v dobro vseh,« resda pa bo treba najprej počakati, da bodo izpoljnjeni vsi pogoji za zaključek transakcije, tudi ta, ali bo Agrokor zbral vire financiranja za zaključek transakcije, je še menil Zorko.

Prijavi sovražni govor