Pozavarovalnica Sava lani zbrala več premije

Skupina Sava Re v letu 2015 zbrala za 3,9 odsotka več kosmatih premij kot leta 2014 ter presegla načrte.

sob, 13.02.2016, 10:25

Ljubaljana – Skupina Sava Re je v letu 2015 poslovala uspešno in je zbrala za 3,9 odstotkov več kosmatih premij kot leta 2014 ter presegla načrte. Na pozavarovalnem področju je zbrala za 26,7 odsotkov več kosmatih premij, odsek premoženjskih zavarovanj pa je zbral za 0,2 odstotka manj kosmatih premij, pri življenjskih zavarovanjih pa so bili za 2,2 manj uspešni premij v primerjavi z letom 2014, so objavili na borznem Seonetu.

Rast kosmatih premij pozavarovanja so imeli v tujini tujine, predvsem Južni Koreji, Bolgariji in ZDA. Manj zbranih premij iz zavarovalnega dela je posledica padca kosmatih premij obeh slovenskih zavarovalnic (torej Zavarovalnice Maribor in Tilie) ter nekaterih zavarovalnic iz področja Zahodnega Balkana. Ugodno rast kosmatih premij sta imeli srbska in makedonska premoženjska zavarovalnica ter hrvaška življenjska zavarovalnica. Padec življenjske zavarovalne premije je posledica povečanega števila doživetij in odkupov.

V letu 2015 je imela skupina Sava Re dva ključna cilja: integracijo poslovanja skupine v Sloveniji in prilagoditev poslovanja na sistem Solventnost 2. Prvi projekt je v letu 2015 dobil dodatne razsežnosti, saj je bila sprejeta odločitev o združitvi štirih zavarovalnic v skupini. Skupina se je tudi uspela pravočasno pripraviti na zahteve direktive Solventnost 2. Uspešno so prevzeli pokojninsko družbo Moja naložba in tako aktivno vstopili v segment pokojninskih zavarovanj.

V letu 2016 načrtujejo, da bo skupina zbrala 487,9 milijonov evrov kosmatih premij, kar pomeni 0,3-odstotno rast v primerjavi z letom 2015. V letu 2016 bodo tudi sledili cilju, po katerem bi skupina dosegala 33,4 milijona evrov čistega poslovnega izida, kar pomeni 11,6-odstotno donosnost lastniškega kapitala in je skladno tudi z dolgoročnim ciljem skupine Sava Re.

Povezane novice

Bomo oblikovali strategije ali bomo zgolj njihovi izvajalci?
24. oktober ob 06:00
Zvonko Ivanušič, predsednik uprave Pozavarovalnice Sava: V združeni zavarovalnici Maribor-Tilia-Velebit ne bo masovnega odpuščanja.
Prijavi sovražni govor