Prodan večji del nepremičnin Mure v stečaju

DUTB kupila proizvodno halo CMT, soboški Miniplast pa telovadnico in prodajalni.

pet, 12.01.2018, 07:00

Murska Sobota – Potem, ko je novi stečajni upravitelj Mure, d. d., Marko Zaman lani prodal še zadnja stanovanja iz Murine stečajne mase, mu je sedaj uspelo prodati še velik del preostalih Murinih nepremičnin za ograjo kompleksa v Murski Soboti: skoraj 10.000 kvadratnih metrov veliko proizvodno halo CMT je kupila slaba banka, telovadnico, metražo, modelarnico  in industrijsko prodajalno pa soboško podjetje Miniplast.

V stečajni masi Mure tako ostaja le še upravna zgradba, ki tokrat ni bila naprodaj, pisarniška stavba nekdanje Mure EHM in dve zelenici z lopo, kar bo stečajni upravitelj verjetno poskušal prodati čimprej. 

Sicer pa je zadnja prodaja nepremičnin trajala nekaj mesecev, saj je stečajni upravitelj ponudnike zaradi precejšnjega zanimanja kar trikrat pozval k višanju ponujenih cen. Od začetnih sedmih interesentov za posamezne razpisane nepremičnine - le celjski Inpos je dal ponudbo za vse nepremičnine, a je pozneje odstopil - sta na koncu ostala samo dva zgoraj omenjena kupca. 

Z DUTB so nam sporočili, da na splošno prevzemajo nepremičnine v stečajnih postopkih, ko ocenijo, da je cena primerna, pri čemer je poplačilo njenih terjatev nujni pogoj. Tako je bilo tudi v tem primeru, saj so bile terjatve DUTB zavarovane z ločitveno pravico prav na tej nepremičnini, ki so jo sedaj kupili za dober milijon evrov. »V skladu s svojo strategijo bo DUTB, podobno kot druge, omenjeno nepremičnino pripravila na prodajo in jo ponudila na trgu,« pravijo. V tej proizvodni hali je sedaj sicer najemnica družba Boxmark iz Kidričevega, ki tu zaposluje okrog 190 ljudi. Njihov direktor Marjan Trobiš pravi, da se z DUTB še niso pogovarjali in da za sedaj ni nobenih sprememb, vsekakor pa so zainteresirani za nadaljevanje najema.

Sklop telovadnice, metraže, modelarnice in trgovine pa je za 235.000 evrov kupila majhna murskosoboška družba za proizvodnjo plastične embalaže Miniplast Boštjana Poredoša s šestimi zaposlenimi. Ta družba je imela telovadnico v najemu že od lanskega leta in ima sedaj v njej skladišče, po besedah lastnika pa bodo vse kupljene nepremičnine še letos prenovili in proizvodnjo, ki jo imajo sedaj v pretesnih prostorih soboškega podjetniškega inkubatorja, preselili v telovadnico.

Boštjan Poredoš je kupec dela nepremičnin Mure d.d. v stečaju. Foto: Jože Pojbič/Delo

»Obe industrijski prodajalni bomo še naprej dajali v najem dosedanjima najemnicama, družbi Arum in AHA Mura v stečaju, preostale prostore bomo koristili sami, saj se nameravamo širiti in bomo letos zaradi širitve dodatno zaposlili najmanj tri delavce,« pravi Poredoš.

Ivan Pfajfar, ki je preko svojega podjetja Inpos lansko leto kupil tri proizvodne hale Murinega kompleksa od AHA Mure v stečaju, ne obžaluje, da je tokrat odstopil od nakupa preostanka kompleksa. »Za nas bi bil smiseln edino nakup vsega, da bi s tem zaokrožili kompleks. Sicer pa bomo imeli dovolj dela z že kupljenim, saj so nepremičnine v precej slabem stanju, pravno pa moramo nekako rešiti tudi odnos z lastniki sončnih elektrarn na strehah vseh treh objektov, s katerimi so prejšnji lastniki AHA Mure sklenili 25-letno najemno pogodbo in že dobili plačano najemnino za deset let.

Glede dosedanjega najemnika Aruma pa smo se z lastnikom Došanom Gombocem za sedaj dogovorili za trimesečno podaljšanje najema prostorov po ugodni ceni enega evra za kvadratni meter, odkupili pa bodo tudi stroje, ki so jih do sedaj imeli v najemu. Mi smo zainteresirani tudi za nadaljnji najem.«

Prijavi sovražni govor