Schneider Electric lani z rekordnim dobičkom

Letos najbrž težave na Kitajskem, čeprav verjetno manjše kakor lani.

pon, 22.02.2016, 12:00

Francoski proizvajalec električne opreme je lani ustvaril višji dobiček od pričakovanega, zato namerava delničarje nagraditi z višjimi dividendami.

Začetki francoskega podjetja Schneider segajo v sredino 19. stoletja, ko sta se brata Adolphe in Eugène Schneider začela ukvarjati z jeklarstvom, rudarstvom in prodajo orožja. Podjetje se je nato posvetilo razvijajočemu se trgu električne energije ter začelo proizvajati električne motorje in električno opremo za elektrarne in električne lokomotive.

Dela v več kot sto državah

Po drugi svetovni vojni se je nehalo ukvarjati z izdelavo in prodajo orožja ter se posvetilo predvsem gradbeništvu, jeklarstvu in upravljanju električne energije. Sčasoma se je razvilo v enega največjih proizvajalcev električne opreme na svetu in se leta 1999 preimenovalo v Schneider Electric, da bi poudarilo, da se posveča predvsem električni energiji.

Podjetje danes distribuira električno energijo ter izdeluje sisteme za nadzor delovanja električnih napeljav in različne električne naprave. Velja za največjega svetovnega proizvajalca električne opreme nizke in srednje napetosti ter že nekaj časa veliko vlaga v raziskave in razvoj, da bi ponujalo čim inovativnejše izdelke na trgu. Svoj sedež ima v Rueil-Malmaisonu blizu Pariza in zaposluje več kakor 170.000 ljudi v več kakor sto državah.

Največji skok delnic v zuadnjih šestih letih

Prejšnji teden so iz podjetja Schneider Electric sporočili, da je podjetje lani ustvarilo dobiček, ki je presegel napovedi analitikov, zato so pripravljeni zvišati dividende za štiri odstotke na dva evra na delnico in tako nagraditi delničarje podjetja. Prilagojeni dobiček podjetja se je lani povečal za šest odstotkov in je znašal 2,12 milijarde evrov, pred tem so analitiki napovedovali, da bo Schneider ustvaril dobiček, vreden okoli 2,09 milijarde evrov.

Vrednost delnic podjetja se je po objavi novice povečala največ v zadnjih šestih letih, in sicer za devet odstotkov, prejšnjo sredo je znašala 52,39 evra. Podjetje sicer priznava, da mu škodi premalo dejaven gradbeniški trg v Franciji, upočasnjena gospodarska rast na Kitajskem in padanje cen nafte, zaradi katerega je vse manj naložb v naftno industrijo.

Schneider bo zato do leta 2017 poskušal dodatno znižati stroške poslovanja, in sicer za 600 milijonov evrov namesto pred tem napovedanih 400 oziroma 500 milijonov evrov. Vodstvo podjetja za letos napoveduje nadaljnjo rast v zahodni Evropi in na gradbeniškem trgu v ZDA, vendar hkrati pričakuje tudi negotovo dogajanje na hitro rastočih trgih in se zaveda, da bo najbrž imelo težave na Kitajskem, čeprav verjetno manjše kakor lani.

Prijavi sovražni govor