Stečajna upraviteljica Peka se še pogaja z morebitnimi najemniki

Do konca tedna bi bilo lahko znano, kdo bo izbrani najemnik tudi za proizvodno stavbo v Tržiču.

Ba. Pa., STA
pon, 14.03.2016, 15:56

Tržič - Potem ko se je 3. marca iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za najem Pekovih nepremičnin, stečajna upraviteljica Tadeja Tamše še vodi razgovore s ponudniki. Nekatere izmed približno 15 prispelih ponudb se namreč delno prekrivajo. Do konca tedna bi bilo lahko znano, kdo bo izbrani najemnik tudi za proizvodno stavbo v Tržiču.

Kot je pojasnila Tamšetova, je za nekatere prostore več interesentov. Zato se z njimi še pogovarja, da bi iztržila kar najboljši dogovor. Do konca tega tedna pa bo morda že lahko povedala, kako se je odločila, vsaj glede posameznih nepremičnin, medtem ko naj bi bile najemne pogodbe podpisane do konca marca.

Ponudbe oddali trije

Znano je, da so za proizvodne prostore in za oživitev izdelave obutve v Tržiču ponudbe oddali gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS), ki so pripravili načrt ustanovitve socialnega podjetja Peko Slovenija Kooperativa, sin nekdanjega direktorja Peka Janez Bedina ml. in oblikovalka čevljev Alja Viryent Novak.

Kot je prepričan predsednik OPS Ladislav Troha, je njihova ponudba najboljša, saj so za 600 kvadratnih metrov prostorov in stroje ponudili 2800 evrov mesečne najemnine, v začetku pa bi zaposlili 25 ljudi. Na drugi akcijski konferenci za oživitev Peka je povedal, da se je pogovarjal tudi z Bedino, s katerim bi bil pripravljen sodelovati pri oživitvi podjetja.

Bedina pa je pojasnil, da se je s Troho spoznal in izmenjal nekaj mnenj, ni pa se z njim pogovarjal, da bi se v kateremkoli primeru povezal z njegovo iniciativo. Kot je izpostavil Bedina, je on sam edini resen ponudnik, ki želi ohraniti proizvodnjo v Tržiču z eventualno oživitvijo proizvodnje v Knjaževcu.

»To je ključno za socialno življenje Tržiča, imidža znamke ter čevljarske tradicije. Torej nisem noben špekulant, ki bi rad zgolj zaslužil s Pekovimi nepremičninami, ki so na top lokacijah - niti ne želim, da se razprodajo stroji, saj je to potem konec,« je poudaril Bedina.

Kot je dodal, je njegov načrt oživiti znamko Peko, zadržati znanje s proizvodnjo vred v Tržiču, povečati prodajo v lastni mreži in nadaljevati posel s Peko Bosna in Peko Makedonija. Kasneje pa se z lastnimi trgovinami širiti po svetu.

Kot pravi Bedina, je oživitev Peka njegov projekt. Peko bi vodil s svojo ekipo, oče pa bi bil glede na svoje izkušnje svetovalec uprave. Kot je spomnil, je bil njegov oče direktor Peka v letih od 1974-1980, ko se je število zaposlenih povečalo s 1500 na 5700, in v letih od 1997-1999, ko Peko rešil stečaja in pripeljal do prisilne poravnave.

Prijavi sovražni govor