Swatycomet je Avtotehna prodala Američanom

V Swatycometu zadovoljni, Avtotehna izkupička ne razkriva, Weiler Corporation pa omenja dodatno zaposlovanje

tor, 05.01.2016, 08:30

Ljubljana, Maribor, Zreče - Matjaž Merkan, direktor družbe Swatycomet, je zadovoljen: »Swatycomet je dobil novega lastnika, podjetje Weiler Corporation iz Združenih držav Amerike.«

V ponedeljek do poznega večera so v Mariboru, Zrečah in v Ločah okoli 900 zaposlenim v skupni Swatycomet pojasnjevali, kakšne načrte ima v Sloveniji novi lastnik, tudi v ZDA pa so 500 zaposlenih seznanjali s prevzemom slovenske skupine.

»Ocenjujemo, da je Avtotehna našla dobrega lastnika za prihodnost podjetja Swatycomet. Podjetji sta komplementarni na številnih področjih. Komplementarna sta proizvodna programa, podjetji pa se dopolnjujeta tudi na področju prisotnosti na tržiščih. Weiler Corporation je strateški lastnik z dolgoročnimi nameni. V Swatycometu tako niso predvidene spremembe, ne na operativni in komercialni ravni kot tudi ne na področju vodenja. Pričakujemo pa ustvarjanje veliko prodajnih in drugih sinergijskih učinkov,« je pojasnjeval Merkan.

Več bo znanega po novinarski konferenci, ki jo za jutri v Zrečah sklicuje Swatycomet, saj bo na njej tudi predsednik in glavni izvršni direktor Weiler Corporation Chris Weiler.

Veliko sinergij

Pod novega lastnika je Swatycomet sicer prišel že tik pred božičnimi prazniki. Weiler Corporation je vodilni ponudnik žičnatih ščetk, abrazivov in izdelkov za vzdrževanje, namenjenih obdelavi površin. Sedež ima v Pensilvaniji, Swatycomet pa je kupil preko hčerinske družbe Ripford iz Luksemburga.

S prevzemom skupine Swatycomet, katere 100-odstotna lastnica je bila Avtotehna, sta se združila velika mednarodna igralca na področju obdelave površin. Po prvih informacijah tako Swatycomet kot Weiler Corporation pričakujeta veliko tržnih in sinergijskih priložnosti na globalnih trgih.

Weiler Corporation se sicer osredotoča na severnoameriške in južnoameriške trge, medtem ko je Swatycomet uveljavljen na evropskih in bližnjevzhodnih trgih. Kompatibilna sta tudi njuna proizvodna programa. Weiler Corporation je vodilni proizvajalec žičnatih ščetk in izdelkov za vzdrževanje, namenjenih obdelavi površin, Swaytcomet pa priznan proizvajalec rezalnih in brusnih plošč ter tehničnih tkanin.

Odpuščanja ni v načrtu

Na bojazni delavcev skupine Swatycomet so predstavniki novega lastnika v ponedeljek odgovarjali, da ne načrtujejo nikakršnega odpuščanja, temveč kvečjemu še dodatno zaposlovanje.

Podjetji sta na določenih področjih doslej že sodelovali, kot pravijo, pa so se Američani za nakup odločili zaradi možnosti za nadaljnjo rast, širitev trga in razvoj naprednih izdelkov.

Prijavi sovražni govor