Tradicionalno podjetje v modernih panogah

Vroča delnica: Podjetje Smiths Group stopa v korak s časom in se loteva novih poslov, tradicionalne pa je že opustilo.
Objavljeno
08. januar 2016 18.11
Anže Učakar, Ilirika DZU
Anže Učakar, Ilirika DZU

Smiths Group je britanska multinacionalka z razgibanim portfeljem produktov, ki posluje v več kot 50 državah in zaposluje več kot 20.000 ljudi. Podjetje je razdeljeno na pet divizij. Divizija Smiths Detection je največji svetovni proizvajalec senzorjev za odkrivanje eksplozivnih sredstev, orožja, narkotikov ter kemičnih in biokemičnih spojin. Divizija John Crane je eden izmed največjih proizvajalcev inženirske tehnologije, uporabljene v proizvodnji, med drugim tesnil, filtrirnih sistemov in ležajev.

Divizija Smiths Medical je globalni igralec na trgu medicinskih storitev in opreme. Divizija Smiths Interconnect je proizvajalec elektronike in komponent za radiodifuzijo. Zadnja izmed petih divizij pa je Flex-Tek, ki je globalni proizvajalec komponent za segrevanje in premikanje plinov ter tekočin v letalski, medicinski, proizvodni in gradbeni industriji.

Podjetje je bilo ustanovljeno daljnega leta 1851, ko je Samuel Smith v Londonu odprl prvo draguljarno, hkrati pa začel tudi urarsko obrt in začel z urami preskrbovati takratno britansko mornarico. Podjetje, ki ga je leta 1904 že vodil Allan Gordon-Smith, vnuk ustanovitelja, je nato zaznalo priložnost na avtomobilskem trgu in po prošnji kralja Edwarda VII. naredilo merilec hitrosti in razdalje ter ga namestilo v njegov novi mercedes. S tem uspešnim podvigom si je podjetje spet zagotovilo posel z državo.

Razvili in patentirali elektronsko uro

Podjetje je leta 1914 začelo kotirati na borzi v Londonu. V času prve vojne je začelo izdelovati orožje. V času do druge svetovne vojne se je zgodil prelet Atlantika in letalo, ki je to doseglo, je bilo opremljeno z merilnimi instrumenti podjetja Smiths. V tem času je podjetje tudi razvilo in patentiralo elektronsko uro.

Med drugo vojno je podjetje britanski letalski industriji dobavljalo merilne instrumente. Pozneje je sodelovalo pri prvem poletu reaktivnega letala, leta 1953 pa je Edmund Hillary pri prvem vzponu na Everest nosil njihovo uro, kar je bila zelo velika reklama za podjetje, ki je nato začelo izdelovati ure iz serije, imenovane Everest.

Smiths je leta 1958 kupil podjetje Portland Plastics, ki je predhodnik njihove medicinske divizije Smiths Medical. Konec šestdesetih let so sprejeli odločitev, da izstopijo iz urarske panoge. V vsem času so zelo intenzivno sodelovali z letalsko industrijo, svojo letalsko enoto pa so leta 2007 presenetljivo prodali podjetju GE.

Lani več čistega dobička

Rast prihodkov je leta 2012 znašala 6,6 odstotka, leta 2013 2,6 odstotka, leta 2014 pa so bili prihodki za 5,1 odstotka nižji kot v predhodnem letu. Trend pa se je nadaljeval tudi leta 2015, ko so prihodki upadli za 1,8 odstotka. Marža EBITDA je v vseh teh letih konstantno okoli 20 odstotkov, čisti dobiček pa se je leta 2015 glede na leto 2014 zvišal za 11 odstotokov.

Delnica je lani dosegla 9,9-odstotni upad vrednosti, po prišteti dividendi pa le 6,3-odstotnega, oboje merjeno v evrih. Analitiki povprečno priporočajo držanje delnice, potencial za rast v prihodnjem letu dni pa ocenjujejo povprečno na 20 odstotkov. Smiths Group kotira na borzi v Londonu pod simbolom SMIN LN in je sestavni del britanskega indeksa FTSE 100.