EU dosegla kompromis o sankcijah proti Damasku

Rusija je nad odločitvijo zunanjih ministrov EU, da ne podaljšajo embarga na izvoz orožja v Sirijo, »razočarana«.

Objavljeno
28. maj 2013 10.09
SYRIA-CONFLICT
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Bruselj − Zunanji ministri Evropske unije so po maratonskih pogajanjih le dosegli kompromis o sankcijah proti Damasku. Po izteku veljavnega kazenskega svežnja konec meseca bodo za eno leto na novo potrdili vse obstoječe sankcije, razen embarga na izvoz orožja, piše Slovenska tiskovna agencija. O tem bo namreč v prihodnje vsaka članica odločala sama, a vse so se zavezale, da za zdaj orožja ne bodo izvažale.

Obstoječe sankcije, ki jih bo Unija na novo potrdila za eno leto, vključujejo črna seznama oseb in podjetij blizu režimu Bašarja al Asada, kaznovanih s prepovedjo potovanja v Unijo in zamrznitvijo premoženja, ter niz drugih omejitev v finančnem, prometnem, energetskem in trgovinskem sektorju, piše STA.

Izjema je evropski embargo na izvoz orožja v Sirijo, ki tako konec meseca preneha veljati. V skladu s politično izjavo, ki so jo danes sprejeli ministri, se bo v prihodnje o izvozu orožja v Sirijo odločalo na nacionalni ravni, a v skladu s smernicami EU.

Vojaško opremo bo mogoče dobavljati le sirski opoziciji, ki jo Unija priznava, in sicer za zaščito civilistov. Članice, ki bodo želele izvažati orožje, bodo morale poskrbeti za ustrezne varovalke pred zlorabo ter priskrbeti potrebne informacije o končnem uporabniku in končnem cilju dobave.

A čeprav se je Unija dogovorila, da bo lahko v prihodnje vsaka članica sama odločila o izvozu orožja v pomoč sirski opoziciji, so se članice obenem s politično izjavo zavezale, da te možnosti za zdaj ne bodo izkoristile, torej da do nadaljnjega orožja ne bodo dobavljale. Ta dogovor o izvozu orožja bodo znova preučile najpozneje do 1. avgusta, piše STA.

Namen je, da se počaka na izid načrtovane druge ženevske konference, na kateri naj bi mednarodna skupnost na pobudo ZDA in Rusije znova poskušala najti politično rešitev za Sirijo. Ta konferenca naj bi bila julija. Če ne bo uspešna, je tako pričakovati zeleno luč unije tistim članicam, ki bodo želele sirski opoziciji pomagati z orožjem.

Odprava embarga da, dostava orožja morda

Britanski zunanji minister William Hague je po odločitvi EU o odpravi embarga na izvoz orožja v Sirijo danes izjavil, da Velike Britanije ne zavezuje noben rok pri odločitvi, ali bo sirskim upornikom poslala orožje ali ne.

Ponovil je, da se uradni London še ni odločil, ali bo sirskim upornikom poslal orožje, je pa zavrnil trditve, da tega ne bi mogel storiti do 1. avgusta, ko bo EU preučila svojo odločitev.

 

»Rekli smo, da smo dali zaveze, da v tej fazi, ko si prizadevamo za konferenco v Ženevi, ne bomo sprejeli nobene odločitve, da bomo komurkoli poslali orožje,« je nadaljeval. »Toda to ni povezano z datumom 1. avgust. Nočem, da bi kdorkoli mislil, da bo torej po 1. avgusta sprejeta avtomatična odločitev ali da je pred tem ne bi mogli sprejeti,« je pojasnil britanski zunanji minister.

Francosko zunanje ministrstvo pa je pojasnilo, da je EU danes odpravila embargo na izvoz orožja Siriji, vendar to ne pomeni, da bo zdaj tja poslala orožje. »Odločitev za odpravo embarga ni bila bojevita odločitev, temveč je bila v podporo politični rešitvi,« je izjavil tiskovni predstavni zunanjega ministrstva Philippe Lalliot. Po njegovih besedah bo vse odvisno od razvoja dogodkov na terenu, sirske opozicije in diplomatskih naporov.

Rusija razočarana nad odpravo embarga

Odločitev zunanjih ministrov EU, da ne podaljšajo embarga na izvoz orožja v Sirijo, ni naletela na navdušenje ne v Rusiji ne pri sirski opoziciji. Po mnenju Moskve poteza neposredno škoduje mirovnemu procesu, opozicija pa se boji, da je to »premalo in prepozno«, piše STA.

Kot je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov, je Rusija nad odločitvijo EU razočarana. Dodal je, da so takšne odločitve namreč »ne le v nasprotju s spodbujanjem politične rešitve, pač pa nasprotujejo politikam EU«.

Iz Moskve so nekoliko pozneje sicer sporočili, da bo Rusija v Sirijo poslala rakete zemlja-zrak S-300. Po besedah Rjabkova gre za stabilizacijski dejavnik, namenjen odvračanju tujega vojaškega posredovanja. »Verjamemo, da bodo takšni koraki razgretim glavam preprečili razmišljanje o scenarijih, ki bi konflikt spremenili v mednarodnega,« je dejal, a hkrati znova spomnil, da gre za izpolnjevanje pogodb, sklenjenih pred leti.