90 let Lojzeta Gostiše

Za seboj ima petdesetletno kariero, v kateri izpostavljajo njegovo raziskovanje opusov Jožeta Plečnika, Franceta Miheliča in Janeza Vajkarda Valvasorja.

Objavljeno
07. junij 2013 12.28
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Rodil se je 7. junija 1923 v žirovski Stari vasi, v hiši »Pri Maticu«, ki je bila nekoč znana gostilna, danes pa na njenem mestu stoji kompleks Ambasade, v kateri je tudi sedež Občine Žiri.

Lojze Gostiša, umetnostni zgodovinar z dolgo kariero, med drugim prejemnik nagrade Izidorja Cankarja za raziskovalno in organizacijsko delo na umetnostnozgodovinskem področju in državnega reda za zasluge, ki mu ga je leta 2010 podelil predsednik države Danilo Türk, bo danes praznoval 90 let.

Za seboj ima petdesetletno kariero, v kateri izpostavljajo njegovo raziskovanje nekaterih vrhunskih slovenskih ustvarjalcev, predvsem Jožeta Plečnika in Franceta Miheliča, pa tudi stanovskega kolega Izidorja Cankarja, bratranca Ivana Cankarja in enega osrednjih pionirjev tukajšnje umetnostne zgodovine.

Leta 1968 je v Narodni galeriji postavil razstavo o arhitekturi Jožeta Plečnika in sprožil vrsto poznejših razstav in publikacij, s katerimi so našega arhitekta znova odkrili doma in po svetu, za njegovo osrednje avtorsko delo pa velja trilogija o slikarju Francetu Miheliču in z njo povezana vrsta razstav. V zadnjem času se je največ posvetil Janezu Vajkardu Valvasorju in Iconotheci Valvasoriani, faksimilnemu natisu znamenite Valvasorjeve grafične zbirke, shranjene v zagrebški nadškofijski Biblioteki Metropolitani.

Za svoje delo je prejel tudi nagrado glavnega mesta Ljubljana, posebnost v njegovi biografiji pa je, da se je med doktorje znanosti uvrstil pri zelo častitljivih letih.

Med novimi doktorji znanosti, ki so jih razglasili na Univerzi v Ljubljani, je bil leta 2007, v starosti 84 let.