Ali je Prešeren res še živ?

Ta veseli dan kulture: odprta vrata, brezplačne vstopnice, obisk zagotovoljen.

Objavljeno
03. december 2013 17.38
Anja Pucer
Anja Pucer

V sončni Ljubljani se je pred Lutkovnim gledališčem že zgodaj dopoldne trlo ljudi. Otroci so navdušeno pričakovali lutkovno predstavo Moj dežnik je lahko balon (pisateljice Ele Peroci), ki jim jo je za »ta veseli dan kulture« poklonilo Lutkovno gledališče. Vstopnice so pošle že v soboto, razgrabljene so bile v eni uri.

Nuk brez zamudnine

Tudi v Drami ter Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer so začeli vstopnice deliti komaj včeraj, in se predstavi še nista odvili, je ostalo še komaj kaj prostih mest. Z obiskom so zelo zadovoljni tudi v Slovenskem etnografskem muzeju ter v Mestnem muzeju, kjer pravijo, da je obiskovalcev veliko več kot ostale dni v letu. Tako kot v ostalih muzejih ter galerijah po Ljubljani tudi oni danes ponujajo prost vstop ter vodene oglede po svojih razstavah.

V NUK-u danes pričakujejo veliko zamudnikov, saj je na današnji dan uporabnikom omogočeno vračanje knjižničnega gradiva, ki mu je potekel rok izposoje, brez plačila zamudnine. Čez dan imajo odprta vrata vseh posebnih knjižničarskih zbirk NUK-a ter dva vodena ogleda, zaključili pa bodo s podelitvijo Trubarjevih priznanj in odprtjem razstave o Hermanu Potočniku Noordungu v večernih urah.

Za vsakogar nekaj

V Mestni knjižnici Otona Župančiča zaposleni že cel dan vztrajno odgovarjajo, da pri njih danes ne nudijo brezplačnega vračanja gradiva, ki mu je potekel rok izposoje, da pa popoldne pripravljajo literarni dogodek Impro komedija: spontana poezija. Tudi v ostalih ljubljanskih knjižnicah danes pričakujejo več obiska, saj popoldne ter zvečer ponujajo različne prireditve, od koncerta klasične glasbe (duet Evemirei) v knjižnici Šiška do gledališke predstave Deseti brat v bežigrajski knjižnici. Poleg Lutkovnega gledališča nudita zabavo za najmlajše še Mini teater z lutkovno predstavo Trdoglavi zmaj in princeske ter organizacija Hiša otrok in umetnosti, kjer so se dopoldne najmlajši s pomočjo detektiva Loota podali na reševanje detektivskega primera »Ali je Prešeren res še živ?«. Zamudniki bodo lahko »primer« ponovno reševali v soboto, 7. decembra ob 16.00.

Tako se že od Prešernovega leta 2000 dalje, na 3. december najde za vsakega nekaj. Letos kulturne ustanove v šestdesetih krajih po Sloveniji skupno ponujajo več kot 300 brezplačnih predstav, razstav, koncertov, predavanj, vodenih ogledov, delavnic in drugih zanimivih dogodkov, ki bodo trajali še vse do večera.