Društvo Asociacija kulturnemu ministru očita vrsto grozljivih napak

Odprto pismo Društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija kulturnemu ministru Urošu Grilcu.

Objavljeno
05. november 2013 16.06
iza grilc
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Med današnjo pošto, katere naslovnik je kulturni minister Uroš Grilc, se je znašlo tudi odprto pismo Društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija, v katerem »spričo dogodkov v preteklih mesecih« ministra opozarjajo na niz vprašanj, ki jih sami ocenjujejo kot »nekatera ključna poglavja in napake na področjih urejanje statusa samozaposlenih, razpisne problematike, delovanja dialoških skupin in nestrokovnosti«.

Več strani obsegajoče pismo je mogoče prebrati na Asociacijinem portalu, v osnovi pa se nanaša na »vrsto napak, ki vzbujajo skrb, da se uveljavi vzorec hitrih in nepremišljenih ukrepov in odločitev, mestoma pa že kar resnih in močno škodljivih napak«.

Asociacija ministrstvu očita vrsto »grozljivih napak oziroma nerazumljivih odločitev« na področju rednih razpisov za nevladne organizacije, zaradi katerih se velika večina teh nanje sploh ne more prijaviti, prenizek finančni limit za festivale, zaradi katerega organizatorji ne morejo več kandidirati niti za evropska sredstva, prav tako neupoštevanje argumentov pri vpeljavi t. i. žepnin za samozaposlene v kulturi in vprašanja, povezana s širšim statusom samozaposlenih.

Zadnja točka v pismu pa je vprašanje usode Delovne skupine za trajni dialog z nevladnim sektorjem v umetnosti in kulturi na ministrstvu in napovedane ukinitve Kulturniške zbornice. Njenemu samovoljnemu ukinjanju nasprotujejo.

V Asociaciji želijo, da bi ministrstvo »končno začelo delovati kompetentno, strokovno (brez očitnih in nevarnih napak) ter transparentno«, od Grilca pa pričakujejo čimprejšnji odgovor oziroma povabilo na sestanek.