Ethnologie Francaise tokrat posvečena slovenski etnologiji in antropologiji

Revija prinaša prvo celovito predstavitev izsledkov slovenskih raziskovalcev in raziskovalk v francoskem prostoru.

Objavljeno
12. julij 2012 19.19
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Pariz - Na Univerzi Paris X Nanterre so v sklopu kongresa Evropske zveze socialnih antropologov (EASA) predstavili posebno izdajo revije Ethnologie Francaise, posvečeno slovenski etnologiji in antropologiji. Izdaja je naslovljena Slovenie Entre l'Ouest et l'Est (Slovenija med zahodom in vzhodom).

Revija prinaša prvo celovito predstavitev izsledkov slovenskih raziskovalcev in raziskovalk iz področji etnologije ter kulturne in socialne antropologije v francoskem prostoru, so sporočili z Veleposlaništva Republike Slovenije v Franciji, ki je tudi pokrovitelj izdaje, piše STA.

Tematsko številko, posvečeno slovenskim antropološkim in etnološkim dognanjem, je uredil Rajko Muršič, ki je k izdaji prispeval tudi uvodno besedilo. V njej je sicer predstavljenih 12 tematskih prispevkov, med drugim o herojih in mitologiji v obdobju socializma Zmaga Šmitka, o postsocialističnih praznikih Mateje Habinc, o izbrisanih v slovenskem zdravstvenem sistemu Uršule Lipovec Čebron ter o zavisti in čarovništvu na slovenskem podeželju Mirjam Mencej.

Kongres EASA velja za največje bienalno srečanje evropskih etnologov ter socialnih in kulturnih antropologov. Poleg Muršiča, rednega profesorja za kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, sta se predstavitve v Parizu udeležili še namestnica slovenske veleposlanice v Franciji Darja Golež in predstavnica uredništva revije Sophie Gudin.