Eva Petrič z vitražem na dunajski Mestni hiši

Na dunajski dobrodelni akciji Licht ins Dunkel - Svetloba v temi je sodelovala tudi naša multimedijska umetnica.

Objavljeno
31. avgust 2012 13.43
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Če ste morda bili na Dunaju ali pa tja še nameravate in ste se morda odločili za ogled filma pred Mestno hišo, ali pa ste tam posedeli na kosilu in pijači, ali pa boste kaj od tega še storili, ste (ali pa morda boste) opazili šestnajst velikih umetniških del v sedem metrov visokih fasadnih oknih.

Gre za umetniška dela, s katerimi mesto Dunaj obeležuje 40 - letnico največje avstrijske dobrodelne akcije Licht ins Dunkel - Svetloba v temi. Med njimi je v drugem oknu z leve tudi Fiesta št. 5 iz serije Gr@y matter, senca slovenske multimedijske umetnice Eve Petrič.

V letih 2009 in 2010 je Petričeva sodelovala pri božičnih dobrodelnih dražbah in imela vsakokrat srečo, saj so obakrat njeni deli prodali za lepih štiri tisoč evrov. Tako je s pomočjo kupcev njenih del v sklad za otroke, obolele za rakom, prispevala kar osem tisoč evrov.

Letos je njena Fiesta No. 5 med sponzorje akcije pritegnila največjo avstrijsko oglaševalsko firmo Gewista Urban Media. Kot je povabljenim umetnikom sporočil dunajski župan Michael Haeupl, se je v jubilejnem letu v skladu Licht ins Dunkel nabralo skoraj 130.000 evrov.

»V temi se svetloba kar krepko blešči, kot v mraku zažarijo tudi podobe na pročelju dunajske Mestne hiše,« pravi Eva Petrič.