Konferenca na temo nedokončane modernizacije v arhitekturi

V MAO bo na dvodnevni konferenci Nedokončane modernizacije: med utopijo in pragmatizmom sodelovalo več kot 25 strokovnjakov.

Objavljeno
13. april 2012 15.53
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) poteka dvodnevna mednarodna konferenca z naslovom Nedokončane modernizacije: med utopijo in pragmatizmom, na kateri bo sodelovalo več kot 25 mednarodnih in domačih arhitekturnih kritikov, zgodovinarjev in raziskovalcev.

Uvodnemu nagovoru direktorja MAO Matevža Čelika, ki vodi konferenco, je sledilo predavanje hrvaškega arhitekturnega kritika ter avtorja in urednika več knjig s področja sodobne arhitekturne prakse Marojeta Mrduljaša z naslovom Med utopijo in pragmatizmom.

Med predavatelji bodo danes med drugimi nastopili direktor ameriške institucije The Josef and Anni Albers Foundation Nicholas Fox Weber, britanski pisatelj in novinar Owen Hatherley ter direktorica Urbanističnega inštituta RS Breda Mihelič. Po predavanjih bosta arhitekta Tina Gregorič in Tadej Glažar opravila intervju z arhitektom Stankom Kristlom, ki velja za enega glavnih protagonistov modernistične arhitekture v Sloveniji, so sporočili iz MAO.

V soboto bo konferenca namenjena temam, neposredno povezanim z arhitekturo in urbanizmom socialistične Jugoslavije. S konferenco bodo namreč sklenili projekt dediščine socialistične arhitekturne in urbanistične produkcije v nekdanji Jugoslaviji. Teme, ki segajo od posebnosti arhitekture, kot je okus za konstrukcijo v slovenski arhitekturi do velikih mednarodnih projektov, kot je japonski projekt za popotresno obnovo Skopja, bodo med drugim predstavili Alenka Di Battista, Nika Grabar in Martina Malešič iz Slovenije in številni drugi predavatelji iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Makedonije.

Namen konference Nedokončane modernizacije ni idealiziranje obravnavanega obdobja, sploh pa ne sistema, v katerem se je odvijala obravnavana arhitekturna in urbanistična produkcija. Zaradi njegovih neizpodbitnih pomanjkljivosti so modernizacije ostale nedokončane. A obenem je nedokončanost, s katero smo dnevno soočeni, situacija, na katero se je potrebno neprestano odzivati, so zapisali v MAO.

Pri organizaciji konference so poleg MAO sodelovali Društvo arhitekata Beograda, Koalicija za održivi razvoj iz Skopja, Oris Kuča arhitekture iz Zagreba, Udruženje arhitekata Hrvatske in Umetnostna galerija Maribor.