Kulturne žepnine predvidoma le za 66 žepov

Višina žepnine za samozaposlene v kulturi bo predvidoma do največ 1500 evrov (bruto), veseliti se je bo mogoče le enkrat na tri leta.

Objavljeno
23. januar 2014 12.52
Posodobljeno
23. januar 2014 14.00
mdr*prazni zepi
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Na Ministrstvu za kulturo bodo 31. januarja objavili javni poziv za dodelitev kulturnih žepnin za samozaposlene v kulturi v letu 2014. Te so, kot so sporočili sami, nov mehanizem na področju spodbujanja ustvarjalnosti in delovanja samozaposlenih, za razliko od siceršnjih javnih razpisov in pozivov, s katerimi sofinancirajo zaključene projekte, ki morajo biti predstavljeni javnosti, pa bo šlo tu za podporo aktivnosti, ki bodo izvedene v letošnjem letu in bodo pomenile pripravo in (ali) izvedbo projekta.

Kulturna žepnina bo namenjena izključno fizičnim osebam s statusom samozaposlenega v kulturi, torej tistim, ki so vpisani v tovrsten razvid pri Ministrstvu za kulturo, prejeli pa jo bodo lahko - ob izpolnjevanju drugih pogojev - enkrat na tri leta.

Med drugim bodo do sredstev upravičeni tisti prijavitelji, katerih aktivnosti, za katere je bila podana vloga za kulturno žepnino, niso bile že financirane iz javnih sredstev, in prijavitelji, ki v zadnjih treh letih niso bili prejemniki delovne štipendije Ministrstva za kulturo, Filmskega sklada RS, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ali Javne agencije za knjigo RS ali delovne štipendije iz naslova knjižničnega nadomestila.

Višina kulturne žepnine bo znašala predvidoma do največ 1.500 evrov bruto, na ministrstvu pa bodo v letu 2014 lahko sofinancirali predvidoma 66 kulturnih žepnin.

Posebej opozarjajo, da bo strokovna komisija pravočasne in popolne vloge obravnavala po vrstnem redu prispetja.