Na Dunaju odprli najvišjo avstrijsko stolpnico

V 60 nadstropjih nebotičnika DC Tower 1 bo dovolj prostora za nešteto pisarn, restavracijo, hotel in celo lepotno kirurgijo.

Objavljeno
06. marec 2014 15.34
Posodobljeno
06. marec 2014 20.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Na Dunaju je mogoče v zadnjem času pogled upreti še nekaj višje. V avstrijski prestolnici so namreč prejšnji teden tudi uradno odprli stolpnico DC Tower 1, ki velja z 250 metri višine za najvišji tovrstni objekt v Avstriji, so sporočili iz Agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

DC v njejem imenu pomeni Donau City, številka ena pa zato, ker načrtujejo še drugo, sestrsko stolpnico.

Stolpnico za malenkost po višini prekaša le Donavski stolp (Donauturm) z 252 metri, njen arhitekt Dominique Perrault pa je z valovito podobo fasade želel posnemati Donavo, nad katero se stolpnica dviga.

»Pri načrtovanju ni šlo v prvi vrsti za to, da bi postavljali višinske rekorde, ampak smo želeli ustvariti kar najbolje zasnovano stavbo, ki bi prepričala z zahtevnim dizajnom in visoko kakovostjo. Višina je nastala iz ambicije, da bi pri gradnji predvidene prostornine ohranili privlačno estetiko vitkega stolpa,« je ob odprtju povedal arhitekt, ki je sicer francoskega rodu.

V stolpnici, ki so jo gradili od leta 2010 do lani, je prostora za 60 nadstropij, njenih 73.000 kvadratnih metrov uporabne površine stolpnice pa bo večinoma namenjena pisarnam, hotelu, restavraciji in, da, lepotni kirurgiji ...