Najstarejša metropola

Na razstavi v Berlinu je nazorno prikazano staro sumersko mesto Uruk.

Objavljeno
26. april 2013 17.07
J. G., kultura
J. G., kultura

V berlinskem muzeju Pergamon si je mogoče ogledati ostanke po vsej verjetnosti prve metropole v zgodovini človeštva. Na razstavi z naslovom Uruk: 5 tisočletij prve metropole je nazorno prikazano staro sumersko mesto Uruk, ki je bilo na današnjem iraškem ozemlju.

Na ogled so izkopanine mesta, glinene maske duhov, skulpture vladarjev in drugih predmetov ter virtualna rekonstrukcija urbane arhitekture. Pri izkopavanju so imeli pomembno vlogo nemški strokovnjaki. Pravijo, da jim je do zdaj uspelo izkopati manj kot pet odstotkov arheoloških ostankov. Da gre za prvo metropolo, menijo številni arheologi. Mesto je bilo vzhodno od današnjega toka reke Evfrat, znano pa je kot prestolnica kralja Gilgameša,znamenitega junaka najpomembnejšega epa babilonsko-asirske književnosti. Gilgameš je najstarejša junaško-mitološka pesnitev, napisana okrog leta 2000 pred našim štetjem v akadskem jeziku na glinene ploščice.

Uruk so zgradili v 4. tisočletju pred našim štetjem. Raziskovalci omenjajo možnost povezave imena današnje države Irak in tega mesta, ki je 260 kilometrov oddaljeno od Bagdada. Mesto Uruk je bilo obdano z devet kilometrov dolgim zidom. Ocenjujejo, da je v njem živelo približno 40 tisoč prebivalcev. Ti podatki ga uvrščajo v najbolj naseljeno mesto v tistem času. Po ostankih je mogoče sklepati o dobro organiziranem mestnem življenju. Michael Eissenhauer, direktor berlinskega muzeja, pravi, da je Uruk zibelka sofiscitiranega ekonomskega in administrativnega sistema.

Na razstavi so tudi glinene ploščice, ki pričajo o podrobnih dogovorih in transakcijah, kot so na primer plačevanje s srebrom za dobavljanje dragocenih kamnov in fragmenti zgodnjih administrativnih besedil.