Nova luč za arheološke predmete

Ob zadnji postavitvi razstave V novi luči še uradna vrnitev arheoloških predmetov, ki so jih Avstrijci odtujili med drugo svetovno vojno.

tor, 18.03.2014, 15:00

Avstrijski tisk, ki se sklicuje na državno tiskovno agencijo APA, piše o restituciji arheološke dediščine, ki so so jo arheologi med drugo svetovno vojno izkopali na ozemlju današnje slovenske Štajerske, nato pa je pristala v zbirkah graškega muzeja Joanneum.

Konkretno piše o vrnitvi 267 arheoloških predmetov in 165 kovancev, ki so jih avstrijski arheologi iz Slovenije odtujili med letoma 1941 in 1945, v letih nacistične okupacije, že od leta 2012 pa so v izboru potujoče arheološke razstave V novi luči; arheološka dediščina slovenske Štajerske iz Univerzalnega muzeja Joanneum, ki je obiskala več krajev.

Maja leta 2012 so jo v okviru Evropske prestolnice kulture premierno predstavili v mariborskem dvorcu Betnava, zatem so jo videli tudi na graškem gradu Eggenberg, ki deluje v okviru Joanneuma, uradna predaja pa se bo, kot napovedujejo v Pomurskem muzeju, zgodila ob odprtju njene zadnje postavitve v Murski Soboti.

V petek, 21. marca, bo Sloveniji predmete uradno izročil deželni minister za kulturo avstrijske Štajerske Christian Buchmann.

Razstava bo sicer na ogled do 13. junija.

Prijavi sovražni govor