Petnajst milijonov za jajce z bolšjaka

Preprodajalec kovin odkril izginulo Fabergéjevo carsko jajce. Zanj je plačal 10.000 evrov, zdaj je vredno kar okoli 15 milijonov.

Objavljeno
21. marec 2014 12.35
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Novica se bere kot bajka, primerna za čas, ko se bliža velika noč.

Ko je neki, za zdaj anonimni trgovec s starimi kovinami iz ZDA na enem izmed bolšjih trgov uzrl lepo okrašeno osemcentimetrsko zlato velikonočno jajce, je v njem zavohal priložnost za hiter zaslužek. Če bi ga dal pretopiti, bi z dragocenimi kovinami, iz katerih je bilo izdelano, vsekakor zaslužil.

Zanj je odštel 14.000 ameriških dolarjev (okoli 10.000 evrov), a se je, kot je kmalu spoznal, pri tem uštel. Ko je – kot piše tiskovna agencija Reuters – z jajcem obiskal preprodajalce s tovrstnimi materiali, cene, ki jo je pričakoval, niso bili pripravljeni sprejeti. Kazalo je, da je vrednost kovine in dragih kamnov, iz katerih je bilo jajce izdelano, pa tudi ure, ki se skriva v njem, preprosto precenil.

Zatem se je naposled razočaran lotil brskanja po internetu in odkril, da bi utegnilo biti jajce nič manj kot izginulo zlato jajce, ki ga je ruski car Aleksander III. podaril svoji ženi Mariji Fjodorovni leta 1887, izdelal pa ga je Carl Fabergé (ali Karl Gustavovič Faberže; 1846-1920), znameniti ruski draguljar s francoskimi koreninami. Izginilo je po oktobrski revoluciji.

V šoku se je obrnil na londonsko starinarnico Wartski, specializirano za Fabergéjev opus.

»Fotografije izginulega carskega jajca mi je prinesel možakar v kavbojkah, supergah in karirasti srajci. Bil je preplašen, s suhimi usti, sploh ni mogel govoriti. Vedel sem, da je jajce pristno,« je za Reuters izjavil Keiran McCarthy, direktor starinarnice. »Kar verjeti ni mogel, da ima tak zaklad.«

McCarthy je nato odpotoval v ZDA in Fabergéjevo jajce preučil še v živo – na srečneževem domu je bil predmet, ki bi si ga želel marsikateri ruski oligarh kot okras kuhinje –, našel pa mu je že tudi novega lastnika. Njegovega imena ni izdal, a je povedal, da ni Rus. Vrednost? Reuters navaja 20 milijonov dolarjev oziroma okoli 15 milijonov evrov.

Razstavo Fabergéjevih dosežkov si je pravkar mogoče ogledati v bližini Slovenije, v Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju. Komur je tudi to predaleč, lahko poizkusi srečo na lokalnem bolšjem trgu.

Do zdaj je veljalo, da so Fabergéjevi mojstrski draguljarji v Sankt Peterburgu od leta 1885 do 1917 izdelali petdeset takšnih jajc. Vsa (še) niso znana. Ohranilo se jih je namreč 42, od tega jih deset hranijo v muzejih moskovskega Kremlja, preostala pa so pristala v muzejskih in zasebnih zbirkah po ZDA, Evropi in Aziji.