Prešernov smenj letos tudi s Prešernovimi nagrajenci

Nagrajenci so se prejšnja leta srečevali v ljubljanski vili Podrožnik, letos pa se bodo zbrali v Kranju in počastili Prešernovo mesto.

Objavljeno
30. januar 2014 17.56
V. U., STA
V. U., STA
Prešernov smenj v Kranju, ki bo na slovenski kulturni praznik že 12. leto zapored oživil spomin na 19. stoletje in največjega slovenskega pesnika, bo letos nadgrajen z novimi vsebinami. Praznično dogajanje v Kranju bo dopolnilo druženje z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju pojasnila direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenec, se trudijo dogodek vsako leto nadgraditi z novimi vsebinami. Letos so znova pripravili pestro ponudbo za vse obiskovalce, izbrane izdelke domače in umetnostne obrti na stojnicah in kulturni program, ki ga bodo dopolnili koncerti in nastopi igralcev.

V Kranj na praznični dan znova prihajajo folklorne skupine iz vse Slovenije, pevski zbori, recitatorji in lajnarji pa bodo popestrili dogajanje po ulicah in trgih. Čas 19. stoletja bodo pričarali tudi člani kulturnih društev, oblečeni v starinska oblačila.

Obiskovalci, ki jih organizatorji pričakujejo okrog 20.000, bodo lahko na ta dan znova doživeli Kranj iz časa Franceta Prešerna, dogajanje v vseh kotičkih starega Kranja z odprtimi vrati kulturnih hramov pa bodo zaključili s srečanjem z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj.

Že pred tem bodo v Galeriji Prešernovih nagrajencev odprli tradicionalno razstavo fotografij aktualnih nagrajencev, ki bodo priznanja prejeli na predvečer kulturnega praznika.

Kot je pojasnil vodja Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj Marko Arnež, bodo letos dogajanje v Kranju nadgradili z obiskom nagrajencev, ki so se prejšnja leta srečevali v vili Podrožnik, letos pa se bodo zbrali v Kranju in na ta način počastili Prešernovo mesto.