Pritzkerjeva nagrada Šigeruju Banu

»Nobelova nagrada« na področju arhitekture japonskemu pionirju inovativnih gradenj na kriznih območjih.

Objavljeno
25. marec 2014 09.33
Posodobljeno
25. marec 2014 09.45
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Znan je prejemnik letošnje Pritzkerjeve nagrade, najodmevnejše nagrade na področju arhitekture. To je 56-letni Šigeru Ban, avtor tako zgradb za ugledne naročnike kot stavb iz alternativnih materialov, denimo kartonskih cevi, s katerimi je mogoče na območjih, ki so jih prizadele naravne katastrofe ali človeško nasilje, zgraditi začasne objekte. To so nizkocenovne, a arhitekturno še vedno prepričljive zgradbe, ki jih je mogoče hitro zgraditi.

Angažiral se je, denimo, v Ruandi, Turčiji, Indiji, na Kitajskem in Haitiju, v Italiji in tudi doma na Japonskem. Trenutno je angažiran na Filipinih. Njegove zgradbe so pogosto prevzele funkcijo srečevanja ljudi, ki so utrpeli izgube, ali izražanja njihove duhovnosti.

Da je za lanskim Tojom Itom novi japonski prejemnik te ugledne nagrade, že sedmi iz te države, odkar nagrada obstaja, so včeraj sporočili z The Hyatt Foundation, ki sponzorira Pritzkerjevo nagrado.

Kot so zapisali pri agenciji AFP, Ban vodi arhitekturne biroje v Tokiu, Parizu in New Yorku. Njegova najbolj znana reprezentančna projekta sta lani dokončana katedrala Cardboard v Christchurchu na Novi Zelandiji, ki je nadomestila staro katedralo, poškodovano v potresu dve leti pred tem, in podružnica pariškega centra Pompidou v Metzu, največje francosko likovno razstavišče izven prestolnice, ki ga je leta 2010 odprl tedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Ban se je sicer formiral v ZDA, na Southern California Institute of Architecture in Cooper Union School v New Yorku, začel pa je kot arhitekt v biroju Arate Isozakija. Lastnega je v Tokiu odprl leta 1985.

Odločitev žirije za letošnjo nagrado že odmeva po svetu. Komentirajo jo kot odločitev, ki tokrat ni bila naklonjena le najbolj preverjenim imenom iz kategorije »archistar«. Ban bo sicer nagrado, vredno 100.000 ameriških dolarjev, prejel na uradni podelitvi, ki bo junija v Amsterdamu.