Sporni Vodnikov trg in arheologija na Ptuju

Sedanje védenje še ne omogoča takojšnje razglasitve za spomenik, so v izjavi zapisali v arheološkem društvu.

Objavljeno
03. april 2012 12.30
M. Vo., kultura
M. Vo., kultura

Slovensko arheološko društvo (SAD) vsako leto predstavi svoje preteklo, tekoče in načrtovano delo ter publikacije in razstave.­ Takrat opravi tudi redni letni občni zbor, na katerem so letos sprejeli posebno izjavo za javnost glede problemov varovanja arheološke dediščine, še posebej na ljubljanskem Vodnikovem trgu in na Ptuju.

V izjavi najprej ugotavljajo, da so se v preteklem letu ponovno in z vse večjo nasilnostjo nadaljevali poizkusi instrumentalizacije arheološke dediščine za nestrokovne namene in cilje in da so laični varuhi arheološke dediščine v številnih javnih ali manj javnih verbalnih intervencijah poleg zelotske zagnanosti pokazali tudi visoko stopnjo neznanja in nepoznavanja temeljnih konceptov arheološke in konservatorske stroke ter popolno nezaupanje v sicer jasna strokovna stališča in izjave pristojnih oseb in institucij.

»Njihovo nasilno ponavljanje ter zapisovanje stališč in sodb o arheološki dediščini in njenem varovanju je pri nekaterih akterjih pripeljalo do tega, da so pričeli arheološki stroki predpisovati načine delovanja. V navezavi na populistično presojanje strokovnega delovanja in prav táko obsojanje kapitalskih povezav in politike so samozvani varuhi proizvedli zastrašujočo javno podobo stroke, ki naj bi pozabila na etične temelje svojega poklica. Slovensko arheološko društvo takó skonstruirano podobo jasno in javno zavrača kot pristransko in politikantsko zavajajočo ter arheološki dediščini in njenemu varstvu skrajno ­škodljivo.«

Jedro sporov je bila načrtovana gradnja na Vodnikovem trgu, česar SAD ne podpira, »kategorično pa nasprotuje vsakršni instrumentalizaciji te dediščine pri nasprotovanju tej gradnji«. Društvo pozdravlja začasno razglasitev Vodnikovega trga za kulturni spomenik državnega pomena, vendar meni, da dosedanje védenje o vsebini arheoloških ostalin še ne omogoča takojšnje razglasitve najdišča za arheološki spomenik najvišje kategorije, vendar odlok razume kot možnost, da se vsebina arheološkega najdišča dejansko raziskovalno preveri in se s tem konča dolgoletna in brezplodna diskusija. Brez nadaljnje preveritve arheološke vsebine tamkajšnjih zemeljskih plasti trajna razglasitev Vodnikovega trga za arheološki spomenik državnega pomena tudi čez eno leto ne bo mogoča.

Glede arheološke zbirke na Ptuju, ki je bila zaradi projekta Evropske prestolnice kulture preseljena, SAD v izjavi ugotavlja, da osnovne zahteve slovenske arheološke stroke, tj. ohranitev dosežene stopnje javnega dostopa do arheoloških zbirk, kar je bilo s strani akterjev sicer zagotavljano, niso bile izpolnjene. Njihova pobuda vodstvu muzeja, ustanovitelju MO Ptuj in ministrstvu za kulturo, da bi novo razstavo postavili na ptujskem gradu, ni bila uresničena.

»Slovensko arheološko društvo zato direktorja PMPO poziva, naj takoj prične realizacijo reprezentativne arheološke razstave na Ptuju ali, če tega ne more izpeljati, odstopi, župana MO Ptuj pa, naj ustrezno aktivira pristojno občinsko službo. Slovensko arheološko društvo hkrati poziva ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport oziroma njegov direktorat za kulturno dediščino, naj javni zavod, ki ga večinsko financira, obveže k takojšnji obnovitvi ptujske arheološke razstave.«