Sto let od prve svetovne vojne: Spomin na prelom in obet novega

Obletnica v duhu povezovanja, strpnosti, sobivanja, mednarodnega in medgeneracijskega dialoga.

Objavljeno
09. april 2014 12.59
 Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Slovenija ima nacionalni ­odbor za obeleževanje 100. obletnice­ prve svetovne vojne (1914–1918), ki mu predseduje minister za obrambo Roman Jakič. Včeraj so predstavili poslanstvo,­ naloge in dosedanje delo odbora ter napovedali­ osrednjo državno slovesnost. Ta bo bo 9. septembra na ljubljanskih Žalah.

Minister Roman Jakič je uvodoma povedal, da je zaznamovanje stote obletnice enega najbolj krvavih vojaških spopadov v zgodovini zastavljeno nekoliko širše, ne le kot obujanje spominov na minule dogodke, temveč tudi kot priložnost za širšo promocijo Slovenije, vključno s turistično in podjetniško ponudbo. To so bila leta strahote, je Jakič citiral Cankarja. Slovenci smo v prvi svetovni vojni, še posebej na soški fronti, izgubili veliko sonarodnjakov, ne ve pa se natančno število slovenskih žrtev.

Dr. Petra Svoljšak, predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU, sicer podpredsednica tega odbora, je poudarila, da je prva svetovna vojna odločilno vplivala na 20. stoletje. Z njo smo Slovenci vstopili v zgodovino in jo močno sooblikovali. Ta vojna je bila prelom s prejšnjim časom in obet novega. Zaznamovanje te obletnice naj bi potekalo v duhu povezovanja, ne delitev, v duhu strpnosti, sobivanja, mednarodnega in medgeneracijskega dialoga.

O podjetniško-turistični priložnosti, ki jo prinaša obletnica, je spregovoril Gorazd Skrt, vodja predstavništva Spirit Slovenija za Italijo, ki sodeluje pri pripravi promocijskih in turističnih dejavnosti, povezanih z obletnico in okoljem, v katerem so potekali dogodki.

Poudaril je, da je to izjemna priložnost za promocijo Slovenije, njenega turizma v celoti, ne le posoškega dela, v katerem je potekala fronta. V tujini zaradi obletnice narašča zanimanje za dogodke pred sto leti, vendar naša turistična ponudba naj ne bi temeljila le na vojnem turizmu, temveč na različnih športnih dejavnostih, odlični kulinariki in izjemnih naravnih lepotah.

V naslednjih petih letih se bo zvrstilo pet osrednjih spominskih slovesnosti. Letošnja bo 9. septembra ob kostnicah vojakov in vojnih ujetnikov iz prve svetovne vojne na ljubljanskih Žalah. Prihodnje leto bo 21. marca na Trgu Evrope v Gorici in Novi Gorici ob slavnostnem odprtju Poti miru od Alp do Jadrana.

Leta 2016 bo slovesnost ob stoti obletnici postavitve ruske kapele na Vršiču, julija 2017 pa bo minilo sto let od znamenite 12. soške ofenzive in bo na trgu v Kobaridu slavnostni koncert vojaških godb pod dirigentskim vodstvom italijanskega maestra Riccarda Mutija. Za leto 2018 odbor pripravlja podpis evropske zaveze za mir s slovenskimi in evropskimi poslanci.