Turkovi varčevalni ukrepi v kulturi

Pas pa bo potrebno zategovati tudi, ko gre za samozaposlene na področju kulture, pravi minister Turk.

Objavljeno
30. marec 2012 17.40
Posodobljeno
30. marec 2012 18.00
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je v sklopu varčevalnih ukrepov vlade na področju kulture potezi potegnilo z Javno agencijo za knjigo RS (JAK) in Slovenskim filmskim centrom (SFC), pas pa bo potrebno zategovati tudi, ko gre za samozaposlene na področju kulture, je povedal minister Žiga Turk.

Kot je dejal na predstavitvi varčevalnih ukrepov, ki se nanašajo na delovna področja njegovega ministrstva, so, kar se tiče JAK in SFC, zmanjšali sredstva za financiranje uradništva na teh dveh institucijah na znesek, kakršnega bi potrebovali, če bi dejavnost teh dveh institucij potekala v okviru ministrstva. Obe instituciji pa bosta ohranili avtonomijo in programska sredstva, poroča STA.

Financiranje uradništva je državo stalo okoli pol milijona evrov za eno in 600.000 evrov za drugo agencijo, kar se bo sedaj zmanjšalo na okrog 200.000 evrov na agencijo.

Sicer pa sta bili po Turkovih besedah obe agenciji ustanovljeni s ciljem, da pri svojem delovanju združujeta javna sredstva s sredstvi, ki jih pridobita na trgu, in sicer ne le za svoje delovanje, temveč, da financirata tudi knjigo in film.

Na ministrstvu so se zato odločili, da za agenciji zagotovijo sredstva za tri zaposlene. Ob tem je Turk izrazil upanje, da so s to potezo obe agenciji motivirali za iskanje izvenproračunskih sredstev.

Kar zadeva samozaposlene v kulturi, bo plačevanje prispevkov postalo odvisno od premoženjskega stanja samozaposlenih. Kot kriterija bodo poslej upoštevali vrhunskost in premoženjsko stanje.

Na kulturi se sicer zmanjšujejo sredstva na programih za 15 do 20 odstotkov, kar pa izhaja iz horizontalnih varčevalnih ukrepov vlade. Posledic, ki jih bo prineslo zmanjševanje programskih sredstev v kulturi, se po Turkovih besedah zavedajo. Toda, kot je poudaril, se sredstva za plače zaposlenih v javnih zavodih na področju kulture ne nižajo v smislu strukturnega krčenja. Varčevalni ukrepi ne bodo ogrozili nobenega javnega zavoda v kulturi, nekoliko pa bodo prizadeti programi, je dejal Turk.

Na področju investicij na celotnem horizontalnem polju vlade sofinanciranje slovenskega deleža pri investicijah, ki so sofinancirane iz evropskih sredstev, ne bo prizadeto.

Glede sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb, ki jo je v začetku marca sprejela vlada, je Turk povedal, da so pripravili seznam izjem na področju kulture, ki ga bo vlada obravnavala po sprejetju rebalansa proračuna.

Beseda je tekla tudi o Centru sodobnih plesnih umetnosti. Ta, tako Turk, ni zaživel, zato »ga v teh težkih časih ne nameravajo z dodatnimi sredstvi postavljati na noge«.

Turk je spregovoril tudi o modernizaciji javnih zavodov v kulturi. Na ministrstvu so se sestali s skupino, ki je pripravila predloge na tem področju, ki so po Turkovem mnenju dobri in bi jih v veliki meri veljalo upoštevati, predvsem na področju zaposlovanja. Poleg tega bi bilo potrebno preveriti, kateri javni zavodi so dovolj veliki, da obstanejo, in katere bi bilo mogoče združiti in to ne samo na področju kulture, ampak tudi znanosti.

Ob napovedanih varčevalnih ukrepih je Turk izrazil upanje, da bodo po zaslugi krize vendarle odpravili nekatere neracionalnosti v sistemu v šolstvu, znanosti in kulturi. Ko se bodo začeli prijemati tudi drugi ukrepi te vlade, namenjeni oživljanju gospodarstva, bodo institucije, očiščene vsega balasta, lahko veliko hitreje napredovale, je napovedal minister.