Deloskop izpostavlja: Arheološka razstava Aquae Iasae

Ljubljana, Cankarjev dom, Galerija CD, do nedelje, 26. 10. Arheološka razstava.

Objavljeno
23. maj 2014 18.12
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop

V Galeriji CD Cankarjevega doma je od sredine prejšnjega tedna (21. 5.) v okviru projekta Emona 2000 na ogled velika arheološka razstava Aquae Iasae. Na njej so prvič predstavljena najnovejša odkritja ob zadnjih izkopavanjih zagrebškega Arheološkega muzeja na območju Varaždinskih Toplic.

Na razstavi so poleg izvirne kamnite plastike (kipov in reliefov), epigrafskih spomenikov (žrtvenikov in posvetilnih napisov), arhitekturnih členov ter drugih, manjših arheoloških artefaktov tudi štiri kopije skulpture in reliefov iz zgodnejših izkopavanj (izvirniki so danes stalno postavljeni v Pokrajinskem muzeju Varaždinske Toplice), 3D-rekonstrukcije, fotografsko in filmsko gradivo.

Večina razstavljenih eksponatov je prvič predstavljena javnosti, saj je v Ljubljano prispela naravnost iz avstrijskih restavratorskih delavnic. Avtorica razstave je Dora Kušan Špalj, višja kustosinja Arheološkega muzeja Zagreb. Razstavo bodo po Ljubljani, kjer bo odprta do 26. oktobra, predstavili tudi v matičnem zagrebškem muzeju.