Deloskop napoveduje: Breda Beban

Center za sodobno fotografijo Photon, Ljubljana. Odprtje v petek, 22. 3., ob 20. uri (do 30. 4.).

Objavljeno
14. marec 2013 15.14
Posodobljeno
15. marec 2013 08.00
V. U., Deloskop
V. U., Deloskop

Novost v razstavnem programu Galerije Photon bo rezultat mednarodnega sodelovanja z galerijo Kalfayan iz Aten in Soluna ter tržaško ustanovo Trieste contemporanea, njena protagonistka pa bo umetnica, ki ne pripada niti slovenskemu, niti grškemu, niti italijanskemu prostoru.

Lani umrla Breda Beban (1952–2012) je bila mednarodno prodorna vizualna umetnica, filmska avtorica in kustosinja, ki se je rodila v Srbiji, odraščala v Makedoniji in na Hrvaškem, od zgodnjih devetdesetih let in časa nacionalizmov ter vojne v domačem okolju pa delovala v Veliki Britaniji. V Londonu je tudi umrla.

Ne preseneča, da se je izkušnja emigracije močno vpisala v njeno delo, veliko se je posvečala tudi drugim vidikom posameznikovega življenja in vsakdana: njegovi intimi in vpetosti v družbene razmere.

V Šiški bodo pod naslovom Musical for the Senses (Muzikal za čute) predstavili njene filme iz emigrantskih časov v Londonu in Sheffieldu, v katerih pripoveduje o medsebojnih odnosih, drobnih intimnostih in velikih ljubeznih.

Ob filmih bodo na ogled še njene fotografije iz serije Arte Vivo na temo izražanja moči ljubezni v javnem prostoru skozi gesto poljuba.