Deloskop napoveduje: Fotopub

Novo mesto, več prizorišč. Odprtje v Galeriji Simulaker v ponedeljek, 23. 7., ob 19. uri (do 18. 8.).

Objavljeno
19. julij 2012 15.47
Seafront, Mersin, Turkey. 2007 Turkey is undergoing a huge modernisation project to house the mass migration from the village to the city that is taking place throughout the whole country.
Vojko Urbančič, Deloskop
Vojko Urbančič, Deloskop

Serija razstav, razpršenih po Novem mestu, ustaljen nabor fotografskih delavnic, osrednja javna debata, tokrat na temo afganistanskih žensk, in – znova – četrtkova nagrada, namenjena najprepričljivejši fotozgodbi.

To so osnovne poteze prihajajoče dvanajste izdaje­ Fotopuba, s katero se bo od dolenjske prestolnice poslovil umetniški vodja tega festivala v zadnjih letih Chris de Bode.


Letošnji festival, ki bo tudi del partnerskega prispevka Novega mesta k mariborskemu EPK, bo na Dolenjsko v razstavni obliki začasno preselil predvsem podobe Turčije in Arktike, fotografije migrantov v obljubljeno Evropo, pomanjkanje v Sloveniji in, po drugi strani, niz podob ljudskih praznovanj po Evropi.

Aktualna bo torej predvsem stara celina in de Bode je svoj uvod v festivalski katalog naslovil kar Evrovizija. Pričakovati gre Evrovizijo krize, saj bo z Evropo, prostorom kulturnih in finančnih sprememb, na festivalu v vlogi »besede dneva« vladala beseda kriza. In s tem strategije, na katere se s krizo soočajo fotografi.