Deloskop napoveduje: Lujo Vodopivec

Galerija Prešernovih nagrajencev, Kranj. Odprtje v petek, 15. 3., ob 19.00 (do 4. 5.).

Objavljeno
07. marec 2013 16.00
V. U., Deloskop
V. U., Deloskop

Kako postaviti pregledno razstavo umetnika, znanega po tem, da svoja obstoječa dela z veseljem preureja, reciklira, po potrebi rekonstruira in jim s tem jemlje stoodstotno pripadnost nekemu obdobju v svoji karieri?

V ta izziv so tokrat zagrizli v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost v Kranju.

V znani seriji razstavnih predstavitev opusov dosedanjih prejemnikov Prešernovih nagrad za življenjsko delo ali nagrad pesnikovega sklada za vizualna področja bodo – dober ducat let za njegovo doslej najobsežnejšo razstavo Parcours v Moderni galeriji v sezoni 1999 – gostili kiparja Luja Vodopivca, ki je znan prav po tem.

Po vračanju k svojim znanim in tudi že razstavljenim delom, iz katerih ustvarja nove konstrukte in ambiente, ki so široko odprti za interpretacije gledalcev in asociativnemu vživetju.

Tako tudi njegova kranjska predstavitev, ki bo sodeč po napovedih zajela dela iz (skoraj) vseh obdobij njegove kariere, ne bo klasična pregledna.

Kipar z rojstno letnico 1951 sicer sodi med najzanimivejše inovatorje pri obravnavanju oziroma preseganju modernistične ideologije forme, prav tako pa se je kot dolgoleten profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje uveljavil kot osrednji mentor predstavnikov tako imenovanega mladega slovenskega kiparstva, aktualnega predvsem ob koncu minulega tisočletja, v 80-ih in 90-ih letih.

Da sme razstavljati v Galeriji Prešernovih nagrajencev, je bilo odločilno leto 1988, ko je dosegel nagrado Prešernovega sklada.