Deloskop napoveduje: Orkestrski cikel

Maribor – Dvorana Union, v sredo, 27. 2., ob 19.30. Klasični koncert.

Objavljeno
21. februar 2013 17.49
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop


Nastopa: Simfonični orkester iz Barcelone in Narodni orkester Katalonije. Dirigent: Pablo González. Solist: Juan Manuel Cañizares (kitara). Spored: R. Gerhard (Albada, Medigra in Ples), J. Rodrigo (Aranjueški koncert), C. Debussy (Preludij k Favnovemu popoldnevu), C. Franck (Simfonija v d-molu).


Na četrtem koncertu Orkestrskega cikla Narodnega doma Maribor bo nastopil Simfonični orkester iz Barcelone in Narodni orkester Katalonije (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, krajše OBC).

Orkester deluje od leta 1944 in je v oseminšestdesetletni zgodovini izpeljal številne posebne projekte in posnel več albumov za ugledne svetovne založbe (Decca, EMI, Claves, Naxos, Telarc in BIS), zanje pa prejel kar tri latino grammyje (leta 2000, 2004 in 2006) za najboljši klasični album.

OBC kot osrednji orkester regije izvaja serije koncertov v Barceloni in sodeluje s tamkajšnjo operno hišo Gran Teatre del Liceu, gostuje pa tudi po Evropi, Aziji in ZDA. Na repertoar redno uvršča dela klasičnih in sodobnih, predvsem pa katalonskih skladateljev.

Orkester bo v Mariboru pod vodstvom šefa dirigenta Pabla Gonzáleza poustvaril dela velikih francoskih skladateljev 19. in španskih 20. stoletja. Z orkestrom kot solist prihaja priznani flamenko kitarist in skladatelj Juan Manuel Cañizares. Je prvi in doslej edini flamenko kitarist, ki je nastopil z Berlinskimi filharmoniki in pod vodstvom sira Simona Rattla izvedel Aranjueški koncert.