Deloskop napoveduje: Paolo Angeli

Maribor – Narodni dom, Mali oder, v petek, 19. 4., ob 20.30. Koncert.

Objavljeno
16. april 2013 18.50
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop

Gost tokratnega koncerta mariborskega cikla Jazz v Narodnem domu bo glasbenik in skladatelj Paolo Angeli, rojen leta 1970 na Sardiniji, od leta 2005 pa živi v Barceloni.

Z združevanjem  tradicionalne sardinske glasbe, improvizacije ter skladb raznovrstnih avtorjev, kot sta Fred Frith ali Björk, je razvil samosvoj slog.

Igra na veliko preparirano tradicionalno sardinsko 18- strunsko akustično kitaro, ki ji je dodal številne pripomočke (od kladivc, pedal, mikrofonov in še česa). Izpod njegovih prstov izmenoma zveni kot bas, viola, violončelo in celo kot tolkalo, torej kot glasbilo, ki nosi melodijo ali spremljavo in hkrati zveni kot cel orkester.

Angeli ima za sabo pestro glasbeno izkušnjo, saj se je preizkusil v rocku, jazzu, sodobni glasbi in improvizaciji ter raziskoval ljudsko glasbo Sardinije. Študiral je tako jazz kot klasično sardinsko igranje in petje (imenovano ghiterro), hkrati pa ima diplomo iz muzikologije. Gostoval je po vsej Evropi, ZDA, Kanadi, Rusiji in Braziliji ter sodeloval s številnimi znanimi glasbeniki, med njimi s Patom Methenyjem, Hamidom Drakeom, Fredom Frithom, Jonom Roseom, Evanom Parkerjem in Nedom Rottembergom.