Deloskop napoveduje: Paolo­ Giordano v Ljubljani in Kopru

Ljubljana, Konzorcij, v ponedeljek, 3. 6., ob 18. uri. Koper, Dom knjige, v torek, 4. 6., ob 19. uri.

 

 

Objavljeno
30. maj 2013 19.40
I. B., kultura
I. B., kultura

Pred leti je Torinčan Paolo­ ­Giordano čez noč postal literarna zvezda: s prvencem ­Samotnost praštevil je postal presenetljivi najmlajši dobitnik ugledne italijanske nagrade strega, ki so jo med drugimi prejeli Alberto Moravia, Primo Levi, Umberto Eco in Niccolò Ammaniti.

Prevod Samotnosti praštevil je bil po podatkih založbe Mladinska knjiga »tiha« knjižna uspešnica, saj je bila razprodana brez posebne promocije in dosegla veliko knjižničnih izposoj. Zgodba o odraščanju dečka in deklice, popis krčevite poti globoko osamljenih in samotnih izvržencev, hipnotična pripoved o njunem odrekanju svetu in ljubezni pa tudi o krivdi in odgovornosti drugih je bila dvakrat ponatisnjena, kar je odlično za slovenske razmere.

Drugi roman doktorja fizike in pisatelja, čigar prvenec je bil prodan v več kot milijonu izvodov (sledili so številni prevodi), Človeško telo, je pravkar izšel v slovenskem prevodu, založba pa je avtorja povabila med slovenske bralce: v ponedeljek ob 18. uri bo gostoval v Ljubljani v knjigarni Konzorcij, dan kasneje ob 19. uri pa bo knjige podpisoval v Domu knjige v ­Kopru.

Človeško telo pripoveduje o skupini mladih italijanskih fantov na vojaški misiji v Afganistanu. Giordano rahločutno in domiselno izrisuje življenje v vojski, medosebne odnose v izrednih razmerah, vezi junakov z zunanjim svetom, zlasti s svojci.