Deloskop napoveduje: Predstavitev knjige State in Time

Anton Podbevšek Teater, Novo mesto. Predstavitev knjige in projekcija filma  20. 12., ob 18. uri.

Objavljeno
14. december 2012 17.00
M. V., Deloskop
M. V., Deloskop

Skupina Irwin napoveduje predstavitev nove knjige State in Time, ki so jo v angleškem jeziku izdali z Dolenjskim muzejem Novo mesto, ter projekcijo dokumentarnega filma Prvi kongres državljanov NSK, Berlin.

Kolektiv Neue Slowenische Kunst si je leta 1992 zamislil NSK državo kot virtualno entiteto, brez lastnega teritorija, vendar s pravimi državnimi simboli: potnimi listi, grbom in zastavo, ki so bili zasnovani kot umetniški objekti.

V dvajsetih letih delovanja je NSK država presegla umetniški projekt in posegla na področje realnega ter tako sprožila vrsto vprašanj, ki so zahtevala odgovore. Nekatere so s pomočjo strokovnjakov zbrali v knjigi State in Time. Teoretična refleksija NSK države v času prinaša enajst prispevkov teoretikov iz vzhodne in zahodne Evrope, Amerike in Tajvana, ki osvetljujejo realne elemente države.

Predstavitvi knjige bo sledila projekcija enournega dokumentarnega filma Prvi kongres državljanov NSK, Berlin o prvem kongresu NSK državljanov, ki je potekal leta 2010 v Berlinu. Na njem je trideset delegatov in dvajset opazovalcev z vsega sveta ob pomoči strokovnjakov analiziralo dosedanje delovanje NSK države v času ter se odločalo o njenem nadaljnjem delovanju. Film je nastal v sodelovanju skupine Irwin in Igorja Zupeta.