Deloskop napoveduje: Rammstein

Ljubljana, Center Stožice, v torek, 30. 4., ob 21. uri. Koncert.

Objavljeno
25. april 2013 17.04
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop

Zasedba: Till Lindemann (vokal), Richard Kruspe (kitara), Paul Landers (ritem kitara), Oliver Riedel (bas kitara), Christoph Schneider (bobni) in Christian Lorenz (klaviature).

 

Za nemško zasedbo Rammstein velja, da je ena redkih, ki se je kljub temu, da večino svojega repertoarja izvaja v maternem jeziku, z mešanico gotskega, temačnega metala, industrijskega rocka in klasične glasbe z velikim uspehom ustoličila na mednarodni glasbeni sceni v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja. Ustanovljena je bila pred dobrimi devetnajstimi leti v Berlinu, ime pa si je nadela po nemškem vojaškem oporišču Ramstein, kjer se je leta 1988 zgodila tragična letalska nesreča. Člani skupine niso hoteli, da bi z imenom ljudi spominjali na ta tragični dogodek, zato so mu dodali še eno črko m in tako se je rodil berlinski Rammstein.

Skupina je od objave prvenca Herzeleid (1995) do danes nanizala osem albumov – šest studijskih (poleg prvenca še Sehnsucht leta 1997, Mutter leta 2001, Reise, Reise leta 2004, Rosenrot leta 2005 in Liebe ist für alle da leta 2009) ter dva koncertna (Live aus Berlin leta 1999 in Volkerball leta 2006) –, pet obsežnih svetovnih koncertnih turnej, šesta pa še vedno traja, ter prejela številne prestižne glasbene nagrade (echo, emma, metal hammer, MTV Europe Music idr.). Njene skladbe so zasedale vrhove evropskih in ameriških glasbenih lestvic.

Najbližje Ljubljani, po letu 2005, ko so izjemno uspešno napolnili Halo Tivoli, so gostovali v Zagrebu. V tamkajšnji dvorani Arena so se v dveh letih ustavili kar dvakrat zapored. Marca 2010 so nastopili v sklopu turneje Liebe ist für alle da, ki so jo začeli leta 2009. Leto pozneje, novembra 2011, pa so se vrnili v sklopu aktualne koncertne turneje Made in Germany (2011–2013), s katero se bodo naslednji torek ustavili tudi v ljubljanski dvorani Stožice.