Deloskop napoveduje: Sozvočje svetov s Sretenom Krstićem

Ljubljana, Narodna galerija, v torek, 4. 2., ob 19.30. Komorni koncert in predavanje.

Objavljeno
03. februar 2014 16.53
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop

Nastopa: Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Koncertni mojster in solist: Sreten Krstić (violina); solist Janez Podlesek (violina). Spored: A. Vivaldi (Koncert za orkester v g-molu, RV 157; Koncert za dve violini in godalni orkester), D. Scarlatti (Koncert za orkester št. 3 v d-molu; prir. C Avison); F. Mendelssohn-Bartholdy (Godalni kvintet op. 87 v B-duru; prir. S. Krstić).

Abonma koncertov in predavanj  Sozvočje svetov že trinajsto leto prirejata Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in Narodna galerija. Na nocojšnjem petem koncertu, ob 19.30 v Narodni galeriji, bo gost mednarodno uveljavljeni srbski violinist in komorni glasbenik Sreten Krstić.

Kot solist je nastopal po vsem svetu in sodeloval s priznanimi dirigenti (S. Celibidache, D. Kitajenko, Z. Mehta, V. Neumann, J. Levine ...), že več kot tri desetletja pa je tudi prvi koncertni mojster Münchenske filharmonije. Je tudi ustanovitelj Godalnega seksteta in Komornega orkestra solistov Münchenske filharmonije, s katerima je pred leti gostoval na Festivalu Ljubljana (l. 2005, l. 2008), ter ustanovitelj in član godalnega tria Gasteig.

Nocoj bo kot gost Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije nastopil v vlogi solista in koncertnega mojstra.

Ansambel bo poleg skladb za komorni godalni orkester A. Vivaldija izvedel tudi dve skladbi, prirejeni za ta sestav – Scarlattijev Koncert za orkester št. 3  3 v d-molu v priredbi Charlesa Avisona in Bartholdyjev Godalni kvintet  op. 87 v B-duru, ki ga je priredil prav Sreten Krstić.

 Predavatelj bo pesnik in umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj. Naslov predavanja je »De ta Natura se popravi skuzi Kumšt …«: razmerje med naravo in umetnostjo v baroku na primeru Rogerija Ljubljanskega.