Deloskop napoveduje: Submarino

Ljubljana, Kinodvor, premiera v sredo, 5. 6., ob 21.00. Film.

Objavljeno
30. maj 2013 19.42
Ti. L., kultura
Ti. L., kultura
Po filmu Lov, ki smo ga v naših kinematografih videli pred kratkim, prihaja v Kinodvor ­ ­še dve leti starejši film Thomasa Vinterberga Submarino.­ Mračna socialna drama o bratih, ki poskušata v odraslosti­ ubežati temnim sencam preteklosti.

Eden od ustanoviteljev danskega filmskega manifesta Dogma 95 Thomas Vinterberg se je po čaščenem prvencu Praznovanje (1998) posvetil raziskovanju filmskega jezika, stilov in form. V enem od intervjujev je povedal, da se je s filmom Sub­marino vrnil k svojemu bistvu, ki po neposrednem podajanju zgodbe spominja na filme Dogme.

Po romanu Jonasa T. Bengtssona je Vinterberg posnel zgodbo o Nicku in njegovem mlajšem bratu, ki ju zaznamuje tragičen dogodek v otroštvu, ko odraščata z mamo alkoholičarko in novorojenim bratcem. Življenje ju spet združi v odrasli dobi. Nick je nekdanji kaznjenec, poln besa, mlajši brat (imena ne izvemo) pa odvisnik in oče šestletnega dečka.

V hladni in mračni filmski atmosferi se izriše zgodba o nežni ljubezni bratov, ki si zgolj želita bližine, a se jima ta nenehno izmika. Hkrati je to zgodba o odnosu med sinom in očetom, soočanju z izgubo, obžalovanju, odgovornosti starševstva in strahu pred neuspehom. Že naslov Submarino namiguje na to, da si junaki želijo splavati na površje in enemu od bratov to celo uspe.

Thomas Vinterberg je sledil narativnemu stilu romana, ki neposredno izpoveduje surovo življenje obeh bratov. Za veristično podobo odvisnika od heroina se je režiser sestal s sošolcem iz osnovne šole, ki se je dvajset let bojeval z ­odvisnostjo.

Kljub pesimizmu, ki preveva živ­ljenje protagonistov v skrajni bedi, film kot podmornica dvigne nad gladino gledalčeva čustva.