Mulder in Scully že 25 let iščeta resnico

Desetega septembra 1993 so predvajali prvi del kultne serije Dosjeji X. 
Fotografija: Igralca David Duchovny in Gillian Anderson FOTO: David Mcnew/Reuters
Odpri galerijo
Igralca David Duchovny in Gillian Anderson FOTO: David Mcnew/Reuters

Ko so se 10. septembra 1993 začeli Dosjeji X, so prekršili marsikatero pravilo televizijskih serij. V ospredje so postavljali teorije zarot, vlivali so nezaupanje v vlade in obstoj Nezemljanov. Kultna serija, ki je v prvem obdobju do 19. maja 2002 zbrala devet sezon ali 202 epizodi, je prejela kup nagrad in izjemen odziv gledalcev. Po dobrih dveh desetletjih od začetka predvajanja so januarja 2016 serijo še za dve sezoni obudili, ko sta se na malih zaslonih znova pojavila David Duchovny v vlogi Foxa Mulderja in Gillian Anderson v vlogi Dane Scully. 



Serija se je opirala na predhodnice, kot so Zona somraka, Twin Peaks, Kolchak: The Night Stalker, a je producent Chris Carter želel obrniti spolne stereotipe in tako Mulderja postavil v vlogo tistega, ki verjame v obstoj vesoljcev in drugih paranormalnih bitij oziroma dogodkov, zdravnica in patologinja Scully pa je bila skeptični glas razuma. Njena vloga je bila, da Mulderja, ki je bil zakopan v posebne, nerazložljive primere v FBI, razkrije in postavi na realna tla, a med njima se je spletlo pravo prijateljstvo s pravo mero privlačnosti, ki je na koncu serije prešlo v romanco.

David Duchovny, Gillian Anderson in Chris Carter FOTO: Sam Mircovich/Reuters
David Duchovny, Gillian Anderson in Chris Carter FOTO: Sam Mircovich/Reuters


Premiera serije je v ZDA pritegnila okoli 12 milijonov gledalcev, nato se je število povečevalo do skoraj 20 milijonov na posamezno epizodo, na spletu je postala to najljubša kultna serija, kmalu zatem globalna uspešnica. 

Serija je gledalcem skoraj vedno ponudila odprt konec, ko so ustvarjalci vrgli senco dvoma o videnem ne glede na to, ali se je epizoda sklenila z znanstveno ali nadnaravno razlago. Rdeča nit, ki se je vlekla skozi celotne sezone, so bili Nezemljani oziroma ugrabitve (med drugimi je še kot otrok izginila Mulderjeva sestra), a pojavljale so se tudi druge, strašne (Flukeman), a tudi zabavne (Great Mutato, epizoda v črno-belem) pošasti, smrtonosni organizmi, zlobni računalniški programi … Tako so bili v seriji pomešani različni žanri od znanstvene fantastike do grozljivke, pa tudi do političnega trilerja, saj so med drugim z določenimi liki (Cigarette Smoking Man oziroma Kadilec) peljali zgodbo o tem, kako vlade prikrivajo resnico (o Nezemljanih) tudi pred dvema agentoma FBI. 







Na krilih uspeha tem, ki so se jih dotikali Dosjeji X, zdaj lahko na malih zaslonih spremljamo kup podobnih misterioznih serij, ki prav tako iščejo »resnico, ki je tam nekje zunaj«.

Komentarji: