Začetek s strastno, a tragično ljubezensko zgodbo

Vse je pripravljeno za nocojšnje odprtje, rdeča preproga pred Narodnim gledališčem je pogrnjena.
Fotografija: Festival vsako leto privabi v Sarajevo veliko ljubiteljev filma. FOTO: arhiv festivala
Odpri galerijo
Festival vsako leto privabi v Sarajevo veliko ljubiteljev filma. FOTO: arhiv festivala

V programu Open Air se festival odpira s filmom poljskega režiserja Pawła Pawlikowskega­ ­Hladna vojna, ki je v Cannesu navdušil kritike in občinstvo. To je strastna ljubezenska zgodba, ki se dogaja med hladno vojno, Pawlikovski pa drugič v Sarajevu. Prvič je pred štirimi leti v tem programu predstavil dramo Ida, ki je dobila oskarja za najboljši tujejezični film in številne druge prestižne nagrade.

Gledalci bodo v sedmih festivalskih dneh lahko uživali v kar 66 filmih iz 56 držav, zvrstilo se bo 52 svetovnih in 23 mednarodnih premier, predstavljenih bo tudi zavidljivo število slovenskih filmov.

Častno srce Sarajeva, ki so ga med drugimi prejeli Branko Lustig, Angelina Jolie ali Robert De Niro, bosta letos prejela bosanski poslovnež Nijaz Hastor, lastnik in ustanovitelj družbe ASA Prevent Group in fundacije Hastor Foundation, za izjemen prispevek k filmski industriji v regiji in eden izmed največjih živečih turških avtorjev, Nuri Bilge Ceylan. Sicer diplomirani inženir elektrotehnike, nato fotograf, je že s kratkim filmom opozoril nase žirijo v Cannesu, od takrat dalje je ljubljenec kritikov in žirij.

Častno srce Sarajeva bo prejel eden izmed največjih živečih turških avtorjev, Nuri Bilge Ceylan. FOTO: arhiv festivala
Častno srce Sarajeva bo prejel eden izmed največjih živečih turških avtorjev, Nuri Bilge Ceylan. FOTO: arhiv festivala


Za film Oddaljen (2003) je v Cannesu dobil prvi grand prix. V tem filmu je odigral vidno vlogo njegov bratranec Mehmet, ki je na poti iz Ankare, kjer je dobil nagrado za igro, umrl v avtomobilski nesreči. Če v filmih ne igrajo člani njegove družine, vlogo odigra sam – kot recimo v poetičnem filmu o razpadanju ljubezni Podnebje (2006, Fipresci), v katerem je odigral glavno moško vlogo, žensko pa zaupal ženi.

S filmom Tri opice (2008) je znova posegel po veliki nagradi, za Nekoč v Anatoliji (2011), v katerem policist, komisar, tožilec in zdravnik potujejo po turških stepah in iščejo truplo umorjenega vaščana, pa si je delil grand prix canske žirije z belgijskima bratoma Dardenne. Za film Zimsko spanje (2014) je spet dobil zlato palmo, njegov zadnji film Drevo divje hruške (koprodukcija z BiH) je bil uvrščen v tekmovalni program letošnjega canskega festivala. Ceylan se ob tej priložnosti vrača k prvi ljubezni – fotografiji, zato bodo v Sarajevu pripravili obsežno razstavo njegovih fotografij.

Ceylana zaradi izjemne študije značajev primerjajo s Čehovom. Poleg njega je veliko bral Dostojevskega in gledal Tarkovskega, je dejal. Za Delo je pred leti na sarajevskem filmskem festivalu rekel: »Hočem, da se včasih spomnimo, da ne živimo le na zemlji, ampak smo tudi del univerzuma, njegovih skrivnostnih zakonitosti. Zame, za človeško bitje, je pomembno, da si znam zaceliti določene rane. Tudi svoje filme poskušam narediti takšne. Da nas zdravijo.«

Pripravljanje rdeče preproge. FOTO: Reuters
Pripravljanje rdeče preproge. FOTO: Reuters

 

Žirija tekmovalnega programa


Na čelu žirije za najboljši igrani film, ki bo prejel srce Sarajeva, bo znameniti iranski režiser in dvojni oskarjevec Asgar Farhadi, njegov celovečerec Everybody Knows (Vsi vedo), v katerem nastopata španska zvezdnika Penélope Cruz in Javier Bardem, bo prikazan v spremljevalnem programu Open Air, v kinu na prostem. Farhadi je gotovo eden izmed mednarodno najbolj cenjenih režiserjev. Za dramo Ločitev je leta 2011 prejel zlatega medveda na berlinskem festivalu, nato pa še prvega oskarja za najboljši tujejezični film. Drugi oskar je sledil za film Trgovski potnik (2016), ki je Farhadiju prinesel tudi nagrado za najboljši scenarij na canskem festivalu.
 

Slovenske barve


V tekmovalni dokumentarni program se je uvrstil 22-minutni film Fundamenti režiserja Petra Cerovška, v otroški program Gajin svet, v bosansko-hercegovski program še Dober dan za delo, Rudar in Fountain.

V otroškem programu Teen­Arena bo pred mladim občinstvom premierno predstavljen otroško-mladinski film Gajin svet režiserja Petra Bratuše, v katerem poleg Tare Milharčič igrata tudi Sebastian Cavazza in Ajda Smrekar. V bosansko-hercegovskem programu bo doživel svetovno premiero drugi celovečerec Martina Turka Nahrani me z besedami, ki spremlja Arminovo usodo in preizprašuje razvrednotenje človeške integritete, ki je gotovo ena izmed bolj bolečih posledic krize.

V tem programu bo predstavljena tudi drama Rudar scenaristke in režiserke Hanne Slak, ki raziskuje temačnejše obdobje slovenske zgodovine, povojne poboje, skozi lik rudarja (Leon Lučev), ki odkrije Barbarin rov. Goran Vojnović se bo predstavil s kratkim igranim filmom Fountain.

Komentarji: