248 celovečercev, 74 držav, 15 kinov, 12 dni, en festival

Rdeča nit letošnjega filmskega praznika v Londonu v razmislek prinaša pomembne dosežke temnopoltih igralcev.

Objavljeno
04. oktober 2016 12.10
Ana Šturm
Ana Šturm

Med 5. in 16. oktobrom se bo v multikulturni britanski prestolnici odvil jubilejni 60. Londonski filmski festival (BFI), najpomembnejši filmski dogodek na Otoku in eden največjih festivalov na svetu.

Obletnico bodo v središču Londona proslavili s povsem novo gledalsko izkušnjo. V idilično okolje parka blizu BFIja bodo med festivalom postavili pop-up kino. Embankment Garden Cinema, v katerem bodo potekali gala dogodki in projekcije filmov iz tekmovalnega programa, bo sprejel 780 gledalcev, opremljen pa bo z najnovejšo tehnologijo.

Rdeča nit letošnjega filmskega praznika pod skovanko Black Star v razmislek prinaša pomembne dosežke temnopoltih igralcev in drugih tematik povezanih z gibanjem Black Lives Matter.

Otvoritveni film britanske režiserke Amme Asante, Združeno kraljestvo (A United Kingdom, 2016) govori o prepovedani medrasni ljubezni med kraljem Botsvane Seretsejem Khamo in Britanko Ruth Williams. S prej omenjeno tematiko se ukvarjajo tudi številni drugi filmi, med njimi novo delo Mire Nair o šahovski prvakinji iz Ugande, Kraljica Katwe (Queen of Katwe, 2016), razvpiti prvenec Nata Parkerja, Rojstvo naroda (The Birth of a Nation, 2016) in mojstrovina legendarnega Spika Leeja, Chi-Raq (2016).

Festivalski žiriji bo predsedovala scenaristka, režiserka in producentka Athina Rachel Tsangari, ki je lani prejela nagrado za najboljši film festivala. Chevalier (2015) si je bilo mogoče ogledati tudi pri nas, Tsangarijeva pa se z njim, kot predstavnica Grčije, podaja v tekmo za oskarje.

V tekmovalnem programu se bo zvrstilo dvanajst raznolikih del, med njimi novi film Françoisa Ozona, Frantz (2016), ki se dogaja v času po prvi svetovni vojni, Elle (2016) vedno provokativnega Paula Verhoevena in Neruda (2016), Larraínova »anti-biografija« pesnika, nobelovca in diplomata Pabla Nerude.

Med tekmovalnimi filmi se je znašla tudi Tiha strast (A Quiet Passion, 2016) britanskega veterana Terenca Daviesa, ki si ga bo mogoče v teh dneh v okviru festivala Mesto žensk ogledati tudi pri nas.

Na festivalu bo prikazan tudi nedavni zmagovalec 19. Festivala slovenskega filma in slovenski kandidat za oskarja, Houston, imamo problem (2016). 7. oktobra se v Londonu obeta premiera slovensko-nemške koprodukcije Ponovni pogled na Modri žamet (Blue Velvet Revisited, 2016), ki ga podpisuje v Sloveniji živeči nemški filmar Peter Braatz. Leta 1985 je Braatz pridobil ekskluzivno pravico, da dokumentira celotno snemanje kultnega filma Modri žamet (Blue Velvet, 1986). Po 30 letih je Braatz iz ur in ur posnetkov, intervjujev ter številnih fotografij stkal hipnotičen dokumentarec, ki gledalca popelje na meditativno popotovanje v ekscentrični svet Davida Lyncha. Slovenska premiera filma bo novembra na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu LIFFe.