Animateka: zmagovalec film Tebi v srce

Občinstvo pa je bilo najbolj navdušeno nad filmom Nilsa Hedingerja Timber.

Objavljeno
13. december 2014 18.51
acr komuna
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Glavno nagrado 11. Animateke je po izboru mednarodne žirije RTV Slovenija prejel animirani film Tebi v srce, avtorice Ewe Borysewicz. Občinstvo je za svojega favorita izbralo animirani film Timber, avtorja Nilsa Hedingerja, najmlajše občinstvo pa film Cipercoper, avtorjev Jerneja Žmitka in Borisa Dolenca.

Film Tebi v srce je veliko nagrado, ki jo tokrat prvič podeljuje RTV Slovenija, prejel zaradi načina prepletanja osebne zgodbe z verskimi obredi in uporabe naracije, ki povezuje oba svetova, skladnosti animacije s svojevrstnim okleščenim slogom risanja ter komplementarnosti med naracijo in slogom, kar nam omogoča, da vstopimo v svet protagonistov.

Film je sicer sestavljen iz razlničnih posvetnih litanij in zgodbe o odnosu, ki odmeva po blokovskem naselju, je navedeno v predstavitvi filma.

Podelili so tudi nagrado Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film. Prejel jo je britanski film The Shirley Temple, avtorice Daniele Sherer. Kot je zapisano v obrazložitvi, film odlikujeta izčiščena estetika in odličen pripovedni lok, ki odstopa od konvencionalnega.» Gledalcu s svojo subtilnostjo preko prispodob in izvirnih prehodov dopušča prostor za osebno interpretacijo. Gre za film, ki ga odlikuje sozvočje premišljene zgodbe, izčiščenega stila in zvoka,« je zapisano.

Nagrado Centra Ustvarjalna Evropa za najboljši film po izboru občinstva v programu Slon pa prejel film Cipercoper. Nagrada je, kot je zapisano, priznanje za odlične prakse razvoja občinstev in filmske vzgoje.

Posebne omembe so si prislužili filmi Najmanjši; Beauty; Timber; Fuga za čelo, trobento in krajino; in Modra soba.

Kljub formalnemu zaključku se bo Animateka 2014 nadaljevala tudi v nedeljo. Med drugim bo ob 12. uri na sporedu izbor najboljših animacij iz programa Slon, v Kinodvoru pa se bo popoldan ustavilo Gledališče senčnih lutk z Jaimejem Cifuentesom in uprizorilo predstavo Pipovo potovanje. Ob 21. uri bo zbrane pozdravila festivalska ekipa, do prihodnjega leta pa se bo Animateka poslovila z naborom Cartoon d'Or 2014.