Čefurji raus! in Gremo mi po svoje 2 že do druge zlate role

Filma Gorana Vojnovića in Miha Hočevarja je videlo že več kot 50.000 gledalcev.

Objavljeno
21. november 2013 11.16
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Današnji dan je domačemu filmu naklonjen. Kar dva tukajšnja filmska izdelka sta prišla že do druge zlate role.

Prvi med njima je film Gorana Vojnovića Čefurji Raus!, posnet po njegovem istoimenskem romanu, ki si ga je, kot piše Slovenska tiskovna agencija, ogledalo že več kot 50.000 gledalcev. Ta uspeh na blagajnah kinematografov mu je seveda prinesel drugo zlato rolo.

Role podeljujeta Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej. Nagrado bodo Vojnoviću in ustvarjalcem izročili danes v ljubljanskem Koloseju.

Prvo zlato rolo - za 25.000 gledalcev - so mu podelili 17. oktobra.

V začetku meseca, 8. novembra, je film doživel še mednarodno premiero na 23. festivalu vzhodnoevropskega filma v nemškem Cottbusu. Na festivalu si je igralec Emir Hadžihafizbegović prislužil nagrado za najboljšo moško vlogo.

Celovečerec je bil pred rednim prikazovanjem v kinih prikazan na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer so vesno za najboljše stranske igralce prejeli Dino Hajderović, Ivan Pašalić in Jernej Kogovšek za vloge Adija, Acota in Dejana.

Vojnović je uspeh požel že z romanesknim prvencem Čefurji raus!, za katerega je dobil nagrado Prešernovega sklada in Delovega kresnika. Po romanu, prevedenem v šest jezikov, je nastala tudi gledališka predstava. Film je Vojnovićev drugi celovečerec po filmu Piran Pirano (2010).

Drugi domač filmski naslov, ki je pri tukajšnjih gledalcih odlično sprejet - na rednem programu kinematografov je šele dva tedna -, je mladinska taborniška komedija Gremo mi po svoje 2.

Kot so sporočili iz podjetja Cinemanija, je film mejo 50.0000 obiskovalcev dosegel že v soboto, do danes pa si ga je ogledalo več kot 60.000 gledalcev.